ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων

Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Γ΄Θερινό τμήμα της Βουλής, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων και τη δημιουργία της ΕΣΑΝ ΑΕ, του υπουργείου Υγείας.

Στο επίκεντρο και της σημερινής αντιπαράθεσης ήταν η κοινή υπουργική απόφαση για τον έλεγχο των διαγνωστικών ιατρικών εξετάσεων.

Τόσο ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, έκαναν λόγο για ένα ελεγκτικό σύστημα που θα περιορίζει τις σπατάλες και υποστήριξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύει τις συνταγογραφήσεις, που έχουν ανάγκη οι ασθενείς.

Από την πλευρά της, όμως, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που εφαρμόζει καταργεί τη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη και «βάζει μαχαίρι» στην πρόληψη.

Ο Αδ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «πολιτική σχιζοφρένεια» και «κροκοδείλια δάκρυα», τονίζοντας ότι ο υπουργός Υγείας προχώρησε στην ικανοποίηση σχετικού αιτήματος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τις διαγνωστικές ιατρικές εξετάσεις.

«Δεν αλλάζει τίποτα απολύτως. Αυτά που λέτε ότι δεν θα κάνουν τρίπλεξ ή τεστ ΠΑΠ οι ασφαλισμένοι είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Για προαιρετικές συνταγογραφικές οδηγίες πρόκειται», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, έκανε λόγο για άκρως απαράδεκτη και αντιλαϊκή ρύθμιση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί μια άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική, καταργεί την δυνατότητα πρόληψης στους ασφαλισμένους, ενώ μεταβιβάζει τους δημόσιους πόρους σε μία Ανώνυμη Εταιρία, ελεγχόμενη ουσιαστικά από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κι οι επικρίσεις του εισηγητή των ΑΝΕΛ, Γιάννη Δημαρά, ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε για υποκρισία τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αποδέχονται, όπως είπε, την πολιτική του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Από την πλευρά τής Χρυσής Αυγής, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως ένα ακόμα μέτρο διάλυσης της δημόσιας υγείας και περίθαλψης.

«Στο όνομα του εξορθολογισμού του Συστήματος, γίνονται τυφλές και οριζόντιες περικοπές στις κλινικές και στις εργαστηριακές δυνατότητες διάγνωσης, οδηγώντας στην περαιτέρω επιδείνωση του επιπέδου υγείας των Ελλήνων πολιτών», υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη.