Λήξαν κατά το Βερολίνο το ζήτημα των επανορθώσεων

Λήξαν κατά το Βερολίνο το ζήτημα των επανορθώσεων

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικά λήξαν θεωρεί το Βερολίνο το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, όπως επανέλαβε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, μία μέρα πριν από την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Βερολίνο.

«Ζητήματα αποζημιώσεων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν για τη Γερμανία νομικώς οριστικά διευκρινιστεί», είπε ο κ. Ροτ σε συνάντηση με ομάδα δημοσιογράφων από τις «μαρτυρικές πόλεις» της Ελλάδας, οι οποίοι επισκέπτονται το Βερολίνο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον. Ο κ. Ροτ εξέφρασε, πάντως, την πρόθεση να συμβάλει ώστε οι «επιβαρυμένες ελληνογερμανικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας να βελτιωθούν».

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας επισκέπτεται τη Γερμανία ως προσκεκλημένος του Γερμανού ομολόγου του, Γιόαχιμ Γκάουκ, στην τελετή για την επέτειο των υποτροφιών Bellevue, για νεαρούς κρατικούς υπαλλήλους. Η Ελλάδα έγινε πρόσφατα εταίρος του προγράμματος. Η τελετή θα γίνει σήμερα και στη διάρκειά της οι δύο πρόεδροι θα απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς.

Δημιουργία Ιδρύματος Νεότητας

Θα παραστούν επίσης στην υπογραφή μιας κοινής δήλωσης προθέσεων ανάμεσα στη Γερμανίδα υπουργό Παιδείας και τον Ελληνα πρέσβη για τη δημιουργία ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεότητας. Η ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου ιδρύματος ανήκε στον πρόεδρο Γκάουκ, ο οποίος προώθησε την υλοποίησή της στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, τον Μάρτιο. Για τους Γερμανούς, το Ιδρυμα αυτό αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο συμφιλίωσης ανάμεσα σε δύο λαούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή