Πιο κοντά η Κύπρος με την Αίγυπτο

Πιο κοντά η Κύπρος με την Αίγυπτο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ -ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την εμβάθυνση των σχέσεων Αιγύπτου – Κύπρου και τη μετεξέλιξή τους σε «στρατηγική συνεργασία» συμφώνησαν οι πρόεδροι των δύο χωρών, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε συνάντηση που είχαν χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, επισημαίνεται ο καθοριστικός ρόλος που θα διαδραματίσει η αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ενδεικτική της δυναμικής που αναπτύσσεται είναι και η απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου να επισκεφθεί τη Λευκωσία έως το τέλος του έτους.

Για την Παρασκευή έχει προγραμματισθεί τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, όπου τα ζητήματα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και της ενεργειακής συνεργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ αλλά και με την εβραϊκή κοινότητα γενικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαίωσε εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων στη Νέα Υόρκη για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να πατάξει κάθε είδους ρατσιστικές συμπεριφορές. Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και σε ομιλία του σε εκδήλωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής για τον αντισημιτισμό. Και στις δύο περιπτώσεις ο κ. Βενιζέλος πρόβαλε την πρόσφατη υπερψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, αλλά και της τριμερούς σχέσης που αναπτύσσεται με τη συμμετοχή και της Κύπρου.

Οι εκπρόσωποι των εβραϊκών οργανώσεων έδειξαν να αποτιμούν θετικά τις εξελίξεις σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Καλωσόρισαν την υπερψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, όπως και την πρόνοια για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε Εβραίους που είχαν φύγει από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή όπου η εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ παρακολουθεί με ανησυχία τις κινήσεις του Ιράν, ενώ δεν κρύβει τη δυσφορία της και για τη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή