Τα επόμενα βήματα για την έξοδο από το μνημόνιο συζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Χαρδούβελης, το ΔΝΤ «θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ’ αυτό που πάμε να πετύχουμε».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου, στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μισή ώρα, «συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και πιθανά επόμενα βήματα». Η κυρία Λαγκάρντ ζήτησε την αποτελεσματική εφαρμογή των κρίσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τη σημαντική δημοσιονομική πρόοδο. Επανέλαβε δε τη δέσμευση του Ταμείου να υποστηρίξει την Ελλάδα για τη συνέχιση της επίτευξης των στόχων του προγράμματος. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και να προβληθούν ως κτήμα του ελληνικού λαού – κάτι που τόνισε και ο κ. Χαρδούβελης.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας υπουργός τόνισε ότι «είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε».
Σύμφωνα με ανώτατο οικονομικό αξιωματούχο, το ΔΝΤ είναι θετικό στη μετεξέλιξη της σχέσης με την Ελλάδα διότι πιστεύει στην ελληνική πρόοδο, ωστόσο τόνισε ότι οι συζητήσεις μόλις ξεκίνησαν. Οπως είπε, πρόκειται για μία μεγάλη εθνική προσπάθεια η οποία έχει πολλά εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι». Η ελληνική κυβένηση προσδοκά τη συνεργασία και σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών για μία ομαλή έξοδο στις αγορές, καθώς σε αυτές «δεν αρέσει η αβεβαιότητα» αλλά «θέλουν καθαρό πεδίο, καθαρή λύση. Στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι». Πηγές τόνιζαν ότι το ΔΝΤ θέλει και αυτό να πιστωθεί μία ελληνική επιτυχία. Οπως είπαν χαρακτηριστικά, «αισθανόμαστε ότι το ΔΝΤ είναι μαζί μας, κατανοεί τις θέσεις μας και θα προσπαθήσει να μας βοηθήσει». Σχετικά με τους όρους της επόμενης ημέρας, αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι δεν θα είναι οι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν σήμερα και ότι η όποια στήριξη δεν θα έχει τη μορφή ενός μνημονίου.
Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Θάνος Κατσάμπας και αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου (τον κ. Χαρδούβελη συνόδευαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο πρόδρος του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος). Από την πλευρά του Ταμείου στη συνάντηση συμμετείχαν η κυρία Λαγκάρντ, ο εκτελών χρέη διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος Ποουλ Τόμσεν, ο επικεφαλής για την Ελλάδα Ρισί Γκογιάλ και ο διευθυντής επικοινωνίας Τζέρι Ράις.
Ο Ελληνας υπουργός είχε μία δεκάλεπτη κατ’ ιδίαν συνομιλία με την κ. Λαγκάρντ. Μετά τη συνάντηση φαίνεται ότι άλλαξε και η διάθεση του αρχικώς αγχωμένου κ. Χαρδούβελη, ο οποίος φερόταν χαρούμενος για την «θετική ανταπόκριση» της κ. Λαγκάρντ.
Την περασμένη Πέμπτη, η διευθύντρια του Ταμείου πρότεινε τη μετεξέλιξη του προγράμματος σε προληπτική στήριξη, που πηγές του Ταμείου τονίζουν ότι εξακολουθεί να περιέχει όρους και αξιολογήσεις. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης πριν το τέλος του έτους. Τονίζει δε ότι οι συζητήσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα θα συνεχισθούν, καθώς αυτή θα είναι αποτέλεσμα μίας διαδικασίας.