«Κούρεμα» 70% του χρέους ζητεί ο Κουρουμπλής

«Κούρεμα» 70% του χρέους ζητεί ο Κουρουμπλής

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μόλις εβδομάδα μετά τις διαβεβαιώσεις που παρείχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης και Γ. Μηλιός στους εκπροσώπους των επενδυτικών funds στο Λονδίνο, ότι μια μελλοντική κυβέρνηση του κόμματός τους θα αποπληρώσει στο ακέραιο τα ελληνικά ομόλογα που έχει ο ιδιωτικός τομέας, η προτροπή, χθες, του κ. Π. Κουρουμπλή προς τον κ. Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή 70% του χρέους που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας άναψε φωτιές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν πρόκειται για θέση του κόμματος», ήταν ο λιτός σχολιασμός της Κουμουνδούρου επί της τοποθέτησης του κ. Κουρουμπλή, ενώ ήταν έκδηλος ο αιφνιδιασμός για την άποψη που εξέφρασε ο πασοκογενής βουλευτής, καθώς, όπως ανέφεραν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «πρόκειται για εντελώς προσωπικές απόψεις, που δεν τις έχουμε ξανακούσει στα αρμόδια όργανα». Ορισμένοι, δε, έκαναν λόγο για «ανούσιο πυροτέχνημα», υπενθυμίζοντας ότι το ποσοστό του συνολικού χρέους που βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα είναι μόλις 17%.

Ο κ. Κουρουμπλής στις δηλώσεις του (Ρ/Σ ΒΗΜΑ) υποστήριξε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σκληρή έναντι των εταίρων, εφόσον δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις του και τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει «αυτό που δεν έκανε ο Γ. Παπανδρέου το 2010 και αν το είχε κάνει, σήμερα θα ήταν εθνικός ηγέτης. Να συγκαλέσει τη Βουλή μια Παρασκευή απόγευμα και να πει “κουρεύουμε το χρέος 70%”. Μονομερώς, στον ιδιωτικό τομέα». Προχώρησε, μάλιστα, τη σκέψη του, λέγοντας ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει ό,τι έχει δεσμευθεί «θα είναι οικτρότερο το πολιτικό τέλος του από αυτό της Ν.Δ.», ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική δημοψηφίσματος, ακόμη και εκλογών εάν δεν συναινέσουν οι εταίροι σε πολιτική λύση. Εν τω μεταξύ τις ενστάσεις της για τις επαφές του κόμματος στο City του Λονδίνου εξέφρασαν στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας στη σύντομη συνεδρίαση της Π.Γ., που έγινε χθες το απόγευμα χωρίς την παρουσία του κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι διαφωνούν με το να αναλαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας, χθες, στο 25ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της οικονομίας», μίλησε για την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, κάνοντας σαφή αναφορά στο δημόσιο χρέος τους. Οπως είπε, η Ιταλία έχει χρέος 2,2 τρισ. ευρώ, η Γαλλία 2 τρισ. και η Ισπανία περίπου 1 τρισ. «Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε κάνουν πως δεν ακούν. Η πραγματικότητα, όμως, σύντομα θα τους υπερβεί. Και η Ευρωζώνη δεν θα μπορεί να κινείται για πολύ ακόμη στην κόψη του ξυραφιού. Ή θα ρυθμίσει τα δημόσια χρέη των χωρών της, που αθροίζονται στα 9 τρισ. ή, αργά ή γρήγορα, θα πέσει πάνω στο ξυράφι. Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι –και θα είναι– ο εμβρυουλκός προοδευτικών εξελίξεων στην Ευρώπη».

Τόνισε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. «Δεν υποσχόμαστε παραδείσους. Υποσχόμαστε όμως αγώνα, πολλή δουλειά, αξιοπρέπεια και προοπτική», πρόσθεσε και ζήτησε τη συστράτευση των δυνάμεων της παραγωγής και της δημιουργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή