Τα τρία σενάρια για τη διάρκεια της επέκτασης

Τα τρία σενάρια για τη διάρκεια της επέκτασης

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την Ευρωζώνη να «κλείνει το μάτι» προς μία «τεχνικού» χαρακτήρα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, αναμένεται σήμερα να συζητηθεί εκτενώς το θέμα στο Euroworking Group –όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχει και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Στ. Παπασταύρου– ώστε να δρομολογηθούν οι όποιες διαδικασίες απαιτούνται τις επόμενες ημέρες. Η Αθήνα εμφανίζεται να μη συζητά παράταση που θα ξεπερνά τον ένα μήνα, όταν η κεντρική εισήγηση της τρόικας είναι για τρεις με έξι μήνες. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία σενάρια για τη διάρκεια της παράτασης, που καθιστούν τη χρονική επέκταση του τρέχοντος προγράμματος από «τεχνική» έως και «πολιτική». Βασικοί λόγοι για τους οποίους η Αθήνα θα επιδίωκε μία παράταση είναι:

1. Για να διασφαλιστεί η φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Οσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα, οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με πολύ χαμηλό κόστος. Εάν το πρόγραμμα λήξει, χωρίς να ανανεωθεί ή να εφαρμοστεί κάποιο νέο, τότε η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει πως η φθηνή ρευστότητα θα διακοπεί και οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποταθούν στον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), το οποίο είναι αρκετά ακριβότερο.

2. Για να μη «χαθεί» η δόση από την Ευρωζώνη ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

3. Για να παραμείνει στην Ελλάδα το «αποθεματικό» των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που δεν χρειάστηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Τα τρία σενάρια της παράτασης είναι:

• Διάρκειας 1 μήνα. Το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι τρόικα και κυβέρνηση θα έχουν ολοκληρώσει εντός του μήνα τον έλεγχο που είναι σε εξέλιξη και θα έχει ανοίξει ο δρόμος για την παροχή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, επειδή η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί σε χρόνο που δεν θα μπορεί ούτε το ελληνικό Κοινοβούλιο, ούτε τα ευρωπαϊκά να την επικυρώσουν, θα δοθεί ένα «εύλογο» και μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να περάσει η νέα συμφωνία από τα εθνικά Κοινοβούλια. Μία τέτοια παράταση εκτιμάται από πολλούς ότι δεν απαιτεί το «πράσινο φως» από τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης και ιδίως του γερμανικού. Αν και στο σημερινό πρόγραμμα προβλέπεται ότι η οποιαδήποτε χρονική αλλαγή της ισχύος του θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών, θεωρείται ότι από τη στιγμή που θα αιτηθεί η Ελλάδα παράταση για τεχνικούς λόγους, τότε δεν θα «μπλεχτεί» η απόφαση στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των χωρών της Ευρωζώνης.

• Διάρκειας 3 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, η παράταση του ισχύοντος προγράμματος θα λήξει στα τέλη Μαρτίου και θα έχει καλύψει χρονικά και τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατ’ επέκταση η χώρα θα είναι διασφαλισμένη έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και θεωρητικά θα έχει αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα.

• Διάρκειας 6 μηνών. Το σενάριο αυτό βασίζεται στην άποψη μεγάλου μέρους της τρόικας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη για τουλάχιστον 6 μήνες, ώστε ό,τι κι αν συμβεί σε αυτό το διάστημα να μη «φουντώσει» η ανησυχία στις αγορές για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, στελέχη της τρόικας υποστηρίζουν πως εφόσον επέλθει συμφωνία με την κυβέρνηση και ολοκληρωθεί ο έλεγχος νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2015, τότε μπορεί η Ελλάδα να διακόψει την εξάμηνη παράταση που θα έχει λάβει και να προχωρήσει με ομαλό τρόπο και νωρίτερα στην υιοθέτηση του ECCL. Από το υπ. Οικονομικών, όμως, αναφέρουν ότι μία εξάμηνη παράταση είναι μία επέκταση του σημερινού Μνημονίου που θα είχε έντονα αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει ότι η Αθήνα θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της 3μηνης ή 6μηνης παράτασης (σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί η έγκρισή της από ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια μεταξύ των οποίων και εκείνο της Γερμανίας). Ωστόσο η απόφαση για την παράταση και τη διάρκεια που αυτή θα έχει, είναι καθαρά ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης, αφού μπορεί να παρασχεθεί μόνο έπειτα από σχετικό αίτημα της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του οικονομικού επιτελείου μετέφραζαν ως θετική εξέλιξη τη χθεσινή δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου για «τεχνική παράταση», καθώς όπως ανέφεραν εμμέσως παρέπεμπε στο πρώτο σενάριο που η παράταση αφορά μόνο ένα μήνα και προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης εντός του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή