Ευ. Βενιζέλος: «είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας»

Ευ. Βενιζέλος: «είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Το μεγάλο θέμα για τη χώρα είναι η πολιτική αβεβαιότητα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην συνεδρίαση συντονιστικής γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, ενώ παράλληλα εξήγησε ότι αυτή η αβεβαιότητα δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και δίνει επιχειρήματα στους δανειστές, όταν η αντιπολίτευση αμφισβητεί επισήμως τη συνέχεια του κράτους, κάτι πρωτοφανές για την Ευρώπη.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η αντιπολίτευση έχει μια πρωτοφανή αντίφαση, καθώς υποστηρίζει ότι θέλει να βγει από το μνημόνιο και την τρόικα, αλλά δεν θέλει αυτό να το κάνει η κυβέρνηση. Τη μια μας κατηγορούν ως ενδοτικούς και την άλλη ως ριψοκίνδυνους, ανέφερε.

Μιλώντας στην οργανωτική επιτροπή για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τόνισε πως «είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας, αυτό δείχνουν όλα τα δεδομένα».  «Αυτό είναι το μήνυμα και του χτεσινού Euro Working Group και έχουμε τη δυνατότητα, πράγματι, πριν τα Χριστούγεννα, για την ακρίβεια πριν την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου να έχουμε μια τεχνική συμφωνία των επιτελείων», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, εν συνεχεία, ότι «θα απαιτηθεί μετά ένας νόμος για τις λεγόμενες προαπαιτούμενες ενέργειες και η επιβεβαίωση του νόμου αυτού από τους εταίρους μας για να φτάσουμε στην εκταμίευση».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση, που παρατάθηκε υπέρμετρα, και αυτή η παράταση αδικεί τη χώρα, και οι δανειστές θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί ότι πέρασαν πέντε χρόνια και ότι η χώρα έχει τρεις σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες είναι:

– Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, όταν στην Ευρώπη κυριαρχεί η στασιμότητα ή και η ύφεση.

– Το πρωτογενές πλεόνασμα και το καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

– Το ισχυρό τραπεζικό σύστημα που πέρασε με επιτυχία τα stress tests.

Η διαπραγμάτευση, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι διπλή. Αφορά στην ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος και ταυτόχρονα στο νέο πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, θα είναι διαφορετικό, αξιοπρεπές και ισότιμο. Γίνεται και σε ένα τρίτο επίπεδο, όπως είπε, που αφορά στο χρέος. Στη σημείο αυτό τόνισε ότι είναι λάθος να προσπαθεί να πείσει κάποιος τις αγορές και το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και είναι επικίνδυνο να λέγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος, που είχε το πρωί δίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών στο Μαξίμου, αναφέρθηκε και σε μια άλλη πτυχή της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις της με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρώπη. Και αυτό, τόνισε, αφορά κυρίως άλλες χώρες, με υψηλό χρέος, το οποίο για δύο από αυτές (Γαλλία και Ιταλία) ξεπερνά τα 5 τρισ. ευρώ.