Aντιδράσεις κομμάτων και βουλευτών για την επιλογή Δήμα

Aντιδράσεις κομμάτων και βουλευτών για την επιλογή Δήμα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις κομμάτων και βουλευτών προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να επιλέξει τον πρώην επίτροπο της Ε.Ε. και υπουργό Σταύρο Δήμα ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παράλληλα, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στις προθέσεις και τοποθετήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών.

Ο πρώτος βουλευτής που αντέδρασε αρνητικά πριν ανακοινωθεί το όνομα του υποψήφιου Προέδρου Δημοκρατίας ήταν ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει.

Σε χθεσινές δηλώσεις του και πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε ο ανεξάρτος βουλευτής, Πάρις Μουτσινάς, σημειώνοντας πως «δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης αυτής της κυβέρνησης».

Θετικά διακείμενος στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, δήλωσε ο Παναγιώτης Μελάς από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Κινούμαι σε θετική κατεύθυνση», δήλωσε ο βουλευτής. «Με τον Σταύρο Δήμα έχουμε συνυπηρετήσει στη Βουλή και έχω μια εκτίμηση απέναντί του. Όμως πάνω απ' όλα επιβάλλεται να βάλουμε τον ελληνικό λαό. Και οι εκλογές φέρνουν πίσω την οικονομία. Εάν πάμε σε εκλογές και έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ ποιος μου εγγυάται ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μια καλύτερη πορεία; Μέχρι τώρα δεν το έχει εγγυηθεί κανείς. Γι αυτό λοιπόν, στο σκεπτικό μου είναι η ψήφιση του Σταύρου Δήμα μελετώντας την όλη κατάσταση μέχρι την τελευταία στιγμή», σημείωσε.

Σταθερός στην αρχική του τοποθέτηση παραμένει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Καπερνάρος, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν αλλάζει τίποτα από την επιλογή του Σταύρου Δήμα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς… σενάρια», είναι το μήνυμα που ανήρτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής.

«Εύχομαι και ελπίζω να αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, εγώ δεν θα ψηφίσω Πρόεδρο Δημοκρατίας», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής, Χρυσούλα Γιαταγάνα.

Επίσης, στη γραμμή της καταψήφισης παραμένουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές οι κ.κ. Οδ. Βουδούρης και Θ. Παραστατίδης, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ.Τζάκρη, η Ραχήλ Μακρή, ο Μ. Μπόλαρης και ο Π.Τατσόπουλος, με τον τελευταίο να έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ της ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν τοποθετηθεί 4 βουλευτές, οι Σπ. Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου και Γρ. Ψαριανός, που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, καθώς και ο Χρ. Αηδόνης. Κοντά στο «ναι» φέρεται να είναι ακόμη 9 ανεξάρτητοι, μεταξύ των οποίων είναι ο κ.κ. Β. Οικονόμου, Κ. Γιοβανόπουλος και Γ. Κασαπίδης.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την πρώτη στιγμή με ευθύτητα και εντιμότητα είπαμε ότι για εμάς δεν τίθεται θέμα προσώπου, αλλά απαιτείται να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα, να πάμε σε εκλογές τώρα», σχολίασε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής πρόκειται να τεθούν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, στα γραφεία του κόμματος, στην Αγ. Κωνσταντίνου.

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης εκτιμησε πως δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας, δηλώνοντας πως το πολιτικό κλίμα που επικρατεί αδικεί την υποψηφιότητά του.

«Οχι» στην εκλογή Προέδρου είπε και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, η οποία επισήμανε πως αν και θεωρεί εξαιρετική περίπτωση τον Σταύρο Δήμα, δεν μπορεί να τον ψηφίσει.

«Το παλιό πολιτικό σύστημα αδυνατεί να ξεπεράσει τον εαυτό του. Ο Σταύρος Δήμας υπήρξε ένας έντιμος και μετριοπαθής πολιτικός, περιχαρακωμένος όμως στα στενά όρια του κομματικού συστήματος», αναφέρει το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του για την υποψηφιότητα Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. «Το Ποτάμι έχει προτείνει στα κόμματα, που είναι στη Βουλή, να συνεννοηθούν και να επιλέξουν για Πρόεδρο έναν πολίτη και θα εκφράζει τη δυναμική που κρύβει μέσα της η ελληνική κοινωνία και όχι έναν πρώην πολιτικό. Αλλά ο κ.Σαμαράς και ο κ.Βενιζέλος είναι στη λογική της "ανάκλησης εφεδρειών". Και ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια αρνείται να μας πει ποιος θα πρέπει να είναι ο Πρόεδρος των Ελλήνων μιας και το μόνο που φαίνεται να τον νοιάζει είναι οι υπουργικές καρέκλες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Το ΚΚΕ έχει δηλώσει καθαρά, εδώ και καιρό, ότι δε θα ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άσχετα από το πρόσωπο που θα προταθεί, γιατί ο συνταγματικός ρόλος του συγκεκριμένου θεσμού αφορά την επικύρωση των αντιλαϊκών νόμων που ψηφίζει η εκάστοτε βουλή και κυβέρνηση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος, ενώ παράλληλα σχετικά με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής αναφέρεται πως «είναι ενταγμένη στον σχεδιασμό για κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού, με νέα βάρβαρα μέτρα που προωθούνται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή