Διχασμός στη ΔΗΜΑΡ για τα επόμενα βήματα

Διχασμός στη ΔΗΜΑΡ για τα επόμενα βήματα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις της ΔΗΜΑΡ ενδέχεται να αποδειχθεί η σημερινή της Κ.Ο. και της Εκτελεστικής Γραμματείας, καθώς η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και η πιθανότητα πρόκλησης εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου μοιάζει πια να απειλεί την ίδια την ύπαρξή της. Είναι ενδεικτικό ότι χθες κυκλοφορούσαν σενάρια ακόμη και για την πιθανή αναστολή λειτουργίας του κόμματος και την απορρόφηση της ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποιοι διέδιδαν ότι είναι ζήτημα χρόνου μια συνάντηση Κουβέλη – Τσίπρα που θα οριστικοποιήσει τη σχετική συμφωνία.

«Ολα αυτά είναι αποκυήματα φαντασίας», σχολίαζαν συνεργάτες του κ. Κουβέλη. Η Αγ. Κωνσταντίνου μάλιστα, θέλοντας να εκπέμψει και μια αίσθηση ενότητας, εξέδωσε ανακοίνωση υπενθυμίζοντας ότι «το πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ έχει ταχθεί κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή», ενώ στελέχη της προέβλεπαν ότι «δεν θα υπάρξει ούτε μία παραφωνία μεταξύ των δέκα βουλευτών μας». Επικαλούνταν γι’ αυτό δημόσιες αναφορές που έκαναν χθες οι φερόμενοι ως «ύποπτοι» (Νίκη Φούντα, Ν. Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας) οι οποίοι όντως υπονόησαν ότι είναι πιο κοντά στο να καταψηφίσουν τον κ. Στ. Δήμα παρά να τον υπερψηφίσουν.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα περισσότερα στελέχη και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ απέφευγαν χθες ακόμη και κατ’ ιδίαν να προδικάσουν τις εξελίξεις, παραπέμποντας στην κοινή συνεδρίαση που θα έχουν το απόγευμα με την Εκτελεστική Επιτροπή. Δεν τηρούσαν τυχαία αυτήν τη στάση.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένας φανερός διχασμός στο κόμμα. Ενα σημαντικό τμήμα στελεχών (όχι μόνον του Αριστερού Ρεύματος) τάσσεται πια αναφανδόν υπέρ της προεκλογικής απορρόφησης της ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με απλά λόγια, πιέζουν τον κ. Κουβέλη να εντάξει το κόμμα του πάση θυσία στον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας ότι σε άλλη περίπτωση η ΔΗΜΑΡ δεν θα έχει καμία εκλογική τύχη. Με την προοπτική αυτή όμως διαφωνούν ριζικά δεκάδες στελέχη και βουλευτές που εκ προοιμίου δηλώνουν ότι δεν θα ακολουθήσουν το κόμμα τους σε μια ατιμωτική επιστροφή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι τελευταίοι είτε εισηγούνται μια προσπάθεια σύμπραξης με το «Ποτάμι» ή τη Δημοκρατική Παράταξη είτε ακόμη και με τη λύση ο κ. Κουβέλης να μην «κατεβάσει» καθόλου τη ΔΗΜΑΡ στις εκλογές για να αποφύγει τυχόν ευτελισμό της.

Τη συνισταμένη στις εντελώς αντίθετες αυτές πορείες καλείται να βρει απόψε ο κ. Κουβέλης, με τους ενδοκομματικούς επικριτές του να ισχυρίζονται ότι επιδιώκει συνάντηση με τον κ. Τσίπρα κυρίως για να διασφαλίσει το δικό του πολιτικό μέλλον. Ο ίδιος χθες βράδυ με μια ολιγόλογη ανακοίνωσή του αρκέστηκε να επαναλάβει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας όμως να εξειδικεύσει το πώς και το πότε: «H ΔΗΜΑΡ από θέση πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις. Από αυτή τη θέση εργάζεται για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή