Πως διαμορφώνονται οι τάσεις για την προεδρική εκλογή

Πως διαμορφώνονται οι τάσεις για την προεδρική εκλογή

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι πολιτικές ζυμώσεις στη Βουλή, μόλις έξι ημέρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση να αναζητά τους 180 που θα πουν «ναι» στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, βγάζοντας την χώρα από την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών.

Η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ, κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, παρότι το πρωί της Πέμπτης τόνισε ότι «θα μπορούσε να αλλάξει η στάση μου, αν υπάρχει κάτι συνταρακτικό», το απόγευμα με λιτή ανακοίνωσή της, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Το δήλωσα, το δηλώνω και θα το κάνω. Μόνο όσοι δεν με ξέρουν λένε το αντίθετο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Παύλος Χαϊκάλης, επίσης των ΑΝ.ΕΛ, άφησε ένα μικρό «παράθυρο», δηλώνοντας:

«Δεν είναι θέμα προσώπου. Έχουμε πάρει μια απόφαση, στο Συνέδριο και στην συνεδρίαση της ΚΟ ότι δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω, όμως, τι γεγονότα θα υπάρξουν αύριο. Μπορεί να γίνει πόλεμος, μπορεί να αδειάσουν από χρήματα τα ΑΤΜ. Η συμπαγής μέχρι τώρα Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ έχει αποφασίσει "όχι". Δεν ξέρω αν θα αλλάξει η στάση. Αυτό θα το αποφασίσουν τα όργανα. Παρότι οι μέρες είναι κοντά, πάντα αφήνεις μια παράμετρο, γιατί θέλω να έχω αξιοπιστία στον λόγο μου».

Πρόταση εθνικής συνεννόησης που να την ψηφίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. και με αυτή την πρόταση «να πάμε σε πρόωρες εκλογές» ζητεί, από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, δηλώνοντας ότι κανείς από τους οχτώ δεν είπε ποτέ ότι ψηφίζει Πρόεδρο «βρέξει – χιονίσει».

«Αν αλλάξει το κλίμα και τα βρουν οι δύο μεγάλοι, που είναι και οι υπεύθυνοι, γιατί το να παίζουμε πλάκα ότι κάθε φορά φταίει ο Πήλιος Γούσης ή ο Εφιάλτης και τα κομματάκια τα αθώα είναι συντεταγμένα, αλλά οι άλλοι απέναντι έχουν ατομική επιλογή… Ε, δεν θα συμμετάσχω σ' αυτό το πράγμα!» είπε ο βουλευτής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.

«Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει πως κάτω από άλλες συνθήκες, θα ψήφιζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άσχετο αν εγώ βγήκα με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέω ότι και από την πλευρά της Κεντροδεξιάς και από την πλευρά της Κεντροαριστεράς υπάρχουν πολλές αξιόλογες περιπτώσεις και άνθρωποι αξιοπρεπέστατοι που μπορούν να είναι πολύ καλοί Πρόεδροι, και άλλωστε μιλάμε για ένα αξίωμα που έχει μόνο τυπική λειτουργία στην Ελλάδα και δεν έχει αξία πια, γιατί δεν έχει αρμοδιότητες. Μπορώ λοιπόν κοντά στο όνομα του Δήμα να πω άλλα 50 ονόματα Κεντροδεξιούς και άλλα 50 Κεντροαριστερούς…» ανέφερε.

Λίγο αργότερα, την θέση του να μην ψηφίσουν Πρόεδρο ξεκαθάρισαν ο Γιάννης Δημαράς και ο Γαβριήλ Αβραμίδης, που έχουν ενταχθεί στην ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Aυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών, που συνήλθε προκειμένου να συζητήσει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τη στάση του κόμματος εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Καταψηφίζει Πρόεδρο η ΔΗΜΑΡ

Κλίμα ενότητος επιχείρησε να εκπέμψει χθες η ΔΗΜΑΡ, αν και τα στελέχη της αναγνώριζαν εκ των υστέρων ότι η επιλογή της να καταψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενδέχεται να την οδηγήσει και στην πολιτική της αυτοκτονία.

Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε ήταν που κατέστησε μαραθώνια τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής από την οποία ανεδείχθη και πάλι ο πλήρης διχασμός του κόμματος μεταξύ όσων στελεχών περιέγραψαν ως μόνη λύση για τη ΔΗΜΑΡ ακόμη και την άνευ όρων προεκλογική της σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και όσων χαρακτήρισαν όχι μόνον καταστροφικό, αλλά και πολιτικά ατιμωτικό ένα τέτοιο σενάριο, δηλώνοντας ότι δεν προτίθενται να το νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους.

Ετσι το μόνο πεδίο συμφωνίας που ανέκυψε χθες ήταν η επιβεβαίωση της πρόθεσης των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας (εν προκειμένω δηλαδή τον κ. Στ. Δήμα), ακολουθώντας τη σχετική απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου. Γεγονός που ενέχει βέβαια μείζονα πολιτική σημασία, διότι αν δεν προκύψουν διαρροές εκ μέρους των 9 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, η προσπάθεια συγκέντρωσης των 180 ψήφων τις οποίες αναζητεί η κυβέρνηση καθίσταται πλέον πάρα πολύ δύσκολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή