ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «πυρετός» των βουλευτών και ο γρίφος για τους «180»

o-pyretos-ton-voyleyton-kai-o-grifos-gia-toys-180-2059083

Κορυφώνονται οι ασφυκτικές πιέσεις ένθεν κακείθεν, κυρίως προς τους βουλευτές, ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η πρώτη εκ των οποίων θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα. Στο κοινοβουλευτικό παρασκήνιο οι διεργασίες έχουν πάρει φωτιά, καθώς η βεβαιότητα των προηγούμενων μηνών για εκλογή έχει μετατραπεί σε ετοιμότητα για… εκλογές.

Την επιχείρηση συντονίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (σ.σ.: ο οποίος, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», φέρεται να είναι έντονα ενοχλημένος από την παραπλανητική εικόνα που ορισμένοι του μετέφεραν το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τις ισορροπίες), ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν ο υπουργός Επικρατείας, Δημ. Σταμάτης, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγ. Μεϊμαράκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, καθώς και υπουργοί και πρώην υπουργοί που διατηρούν προσωπικές επαφές με στελέχη κυρίως των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως οι κ. Μ. Βορίδης, Ν. Δένδιας και Κ. Μαρκόπουλος.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την πρώτη ψηφοφορία, ακόμη και «φιλοσαμαρικοί» βουλευτές, όταν συζητούν κατ’ ιδίαν, δηλώνουν πως, εκτός απροόπτου, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι. Είναι ενδεικτικό ότι μεγαλύτερη βεβαιότητα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκφράζεται από βουλευτές του «καραμανλικού» περιβάλλοντος, αλλά και συνομιλητές της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη…

Καθ’ οδόν προς την πρώτη ψηφοφορία, το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο είναι η σταδιακή μετατόπιση ή ακριβέστερα η προσπάθεια μετατόπισης του κέντρου βάρους από την πιθανότητα εξασφάλισης των 180 βουλευτών στην τρίτη ψηφοφορία, στην «ανάγκη» να διαπιστωθεί αν θα συγκεντρωθούν 121 αρνητικές ψήφοι στην πρώτη ψηφοφορία! Η «στροφή» αυτή δίνει έντονη την αίσθηση στο περιστύλιο ότι παράλληλα με την παρασκηνιακή διαδικασία πειθούς υπέρ του υποψηφίου Προέδρου κ. Στ. Δήμα, οι της Ν.Δ. εντός Βουλής επιχειρούν να αποδυναμώσουν τη μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του για την εξασφάλιση των 121 αρνητικών ψήφων. Σε αυτό ακριβώς το κλίμα φαίνεται ότι ασκούνται αφόρητες πιέσεις (προς τους πιθανούς «αντί» για να μη συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ), ανάλογες εκείνων που ασκούνται γενικώς για θετική ψήφο προς τον κυβερνητικό υποψήφιο στην τελευταία ψηφοφορία.

Η πρώτη ψηφοφορία

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας, οι πιέσεις για θετική ψήφο έχουν αντικατασταθεί από παραινέσεις είτε για «παρών» είτε ακόμη και για απουσία από την ψηφοφορία.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πέραν των 155 βουλευτών που αποτελούν το άθροισμα των δυνάμεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, «ναι» στην υποψηφιότητα του κ. Στ. Δήμα αναμένεται να πουν προοδευτικά (πιθανότατα στην τρίτη ψηφοφορία) από τους ανεξάρτητους που αριθμούν 7 μέλη, οι Αικ. Μάρκου, Σπ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανός. Επίσης πληροφορίες που δεν μπορούν να διασταυρωθούν απολύτως εμφανίζουν τους δύο πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές, Χρ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρα, να προσανατολίζονται σε θετική ψήφο. Ασάφεια υπάρχει ως προς τις προθέσεις του κ. Β. Πολύδωρα, ο οποίος έχει πει δημοσίως ότι αν υπάρξουν οι 179 μπορεί να είναι ο 180ος. Στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές, οι οποίοι αριθμούν 17 μέλη, η εικόνα είναι η εξής: Mέχρι στιγμής, «όχι» φέρονται αποφασισμένοι να ψηφίσουν οι Π. Τατσόπουλος, Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης, Χρ. Γιαταγάνα, Θ. Παραστατίδης, Ραχ. Μακρή, Β. Καπερνάρος και Θ. Τζάκρη. Αντιστοίχως, θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν οι κ. Γ. Νταβρής, Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Π. Μελάς, Γ. Κουράκος και Χρ. Αηδόνης. Ερώτημα παραμένει η στάση της προερχόμενης από τους ΑΝΕΛ κ. Μίκας Ιατρίδη αλλά και του κ. Μάρκου Μπόλαρη.

Τα πάντα ρει

Ωστόσο, όλα είναι ανοικτά. Και τα «ναι» και τα «όχι», καθώς, για παράδειγμα, κάποιοι στην κυβερνητική παράταξη θεωρούν ότι η στάση αρκετών εξ όσων εμφανίστηκαν αρνητικοί στη αρχή, όπως ο κ. Μ. Ανδρουλάκης, μπορεί και να μεταβάλουν στάση στη συνέχεια. Πάντως, σε ό,τι αφορά την πρώτη ψηφοφορία, η οποία έχει μεγάλη σημασία σε επίπεδο εντυπώσεων, φαίνεται ότι απαιτείται ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για αύξηση των θετικών ψήφων στα όρια των 165. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακούγεται πλέον έντονα πως οι κ. Γ. Κουράκος, Γ. Κασαπίδης και Κ. Γιοβανόπουλος, οι οποίοι στη Βουλή ζήτησαν τη συνεννόηση των κομμάτων και τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, είναι πιθανό να δηλώσουν «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, το μεγάλο βάρος πέφτει στο τι θα πράξουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των οποίων αριθμούν 12 και 10 βουλευτές αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν να εντείνουν την πίεση προς εκείνους τους βουλευτές των δύο κομμάτων που δυσφορούν με τις κινήσεις προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες προβαίνουν οι ηγεσίες τους. Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί ως βεβαιότητα η αναμενόμενη, αργά ή γρήγορα, συνεργασία των δύο κομμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να «απελευθερωθούν» εκείνοι οι βουλευτές των δύο που διαφωνούν με μια τέτοια προοπτική και εκτιμάται από τη Ν.Δ. ότι μπορεί να διαχωρίσουν τη θέση τους (ανεξαρτητοποίηση).

Στη λογική αυτή εντάσσουν ορισμένοι και τη φήμη περί αναστολής λειτουργίας της ΔΗΜΑΡ και ένταξής της στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Ελεος με τις προβοκάτσιες» έλεγε εμφανώς ενοχλημένη στους διαδρόμους της Βουλής η Ασημίνα Ξηροτύρη. Οι κ. Πανούσης, Ψύρρας, Τσούκαλης και η κ. Φούντα, επίσης εξέφρασαν σε κομματική συνεδρίαση δυσφορία, με όλους να… λοξοκοιτάζουν την κ. Μαρία Ρεπούση, η μεταπήδηση της οποίας στην Κουμουνδούρου θεωρείται από πολλούς συντρόφους της περίπου δεδομένη.

Το κεφάλαιο ΑΝΕΛ

Θολή είναι η κατάσταση στους Ανεξάρτητους Ελληνες (ΑΝΕΛ), οι βουλευτές των οποίων δείχνουν το τελευταίο διάστημα έντονη νευρικότητα και ενίοτε μη εύκολα ερμηνεύσιμες συμπεριφορές. Η κ. Μαρία Κόλλια την ίδια μέρα δηλώνει ότι θα ψήφιζε Πρόεδρο αν συνέβαινε στη χώρα ένα συνταρακτικό γεγονός και λίγο μετά αναιρεί. Το ενδεχόμενο ενός σοβαρού εθνικού ζητήματος επικαλέστηκε και ο κ. Π. Χαϊκάλης προκειμένου να δείξει «διαθέσιμος» για ψήφο – μάλλον στην τελική ψηφοφορία. Οπως και στη ΔΗΜΑΡ, έτσι και στους ΑΝΕΛ υπάρχουν βουλευτές που ούτε ν’ ακούσουν θέλουν για συμπαράταξη με ΣΥΡΙΖΑ – και οι τελευταίοι «ανατρίχιασαν» μόλις έμαθαν την προχθεσινή ξαφνική επίσκεψη του προέδρου τους στο γραφείο Τσίπρα στη Βουλή και την εκεί συνάντησή του με τον κ. Ν. Παππά. Αρκετά κυβερνητικά στελέχη που διατηρούν επαφές με συναδέλφους τους των ΑΝΕΛ επιχειρούν να αφουγκραστούν τις διαθέσεις ορισμένων τουλάχιστον εξ αυτών, όπως π.χ. η κ. Ελενα Κουντουρά, η οποία από πολλούς «γαλάζιους» συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη σύμπλευση των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτούς ανήκει και ο κ. Τέρενς Κουίκ, τον οποίο, ωστόσο, οι «γαλάζιοι» παρακολουθούν προς στιγμήν από απόσταση, καθώς τον θεωρούν απρόβλεπτο και δεν επιθυμούν να πυροδοτήσουν κλίμα έντασης, με δεδομένο μάλιστα ότι ο ίδιος στηρίζει πάντοτε τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος. Τέλος, «όχι» έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσουν οι Γ. Δημαράς, Ν. Αβραμίδης και Ν. Νικολόπουλος.