Η ΔΗΜΑΡ, η φημολογία και οι διαψεύσεις…

Η ΔΗΜΑΡ, η φημολογία και οι διαψεύσεις…

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο πικρόχολο σχόλιο που έχει ακουστεί τον τελευταίο καιρό για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ το έκανε ο κ. Γ. Πανούσης. Στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. ο γνωστός εγκληματολόγος προέβη στην εξής πρόβλεψη. «Θα χαμογελά πικρά ο ιστορικός του μέλλοντος» είπε «όταν δει ότι το τέλος της Ανανεωτικής Αριστεράς συνέπεσε με τη μετακίνηση του προέδρου της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην γραμματέα της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ».

Η πρόβλεψη του κ. Πανούση δεν αιφνιδίασε όσους την άκουσαν. Ηδη από μέρες κυκλοφορεί η φήμη ότι ο κ. Κουβέλης όχι μόνον έχει συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα να κατέβει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής, αν προκληθούν εκλογές. Κι αντιστοίχως έχει γραφεί ότι ο κ. Σπ. Λυκούδης έχει δεχθεί πρόταση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ από τον Ευ. Βενιζέλο.

Και τα δύο σενάρια διαψεύδονται βέβαια από τους φερόμενους πρωταγωνιστές τους. Ο μεν κ. Κουβέλης επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η ΔΗΜΑΡ θα διατηρήσει την πολιτική της αυτονομία και ότι δεν θα αφομοιωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δε κ. Λυκούδης διαβεβαιώνει ότι έχει να συναντηθεί από τον Ιούλιο με τον κ. Ευ. Βενιζέλο και επισημαίνει ότι το τελευταίο που θα επιθυμούσε είναι να γίνει το άλλοθι μιας τάχα διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ.

Ολα τούτα ωστόσο προφανώς δεν διακινούνται τυχαία. Είναι πια ηλίου φαεινότερον ότι αν η χώρα δεν αποφύγει τις εκλογές, η ΔΗΜΑΡ και οι Μεταρρυθμιστές θα συνθλιβούν στις κάλπες αν δοκιμαστούν αυτόνομα. Κι γι’ αυτό και οι περισσότεροι προεξοφλούν ραγδαίες εξελίξεις που θα διαψεύσουν… τις διαψεύσεις που κάνουν τώρα οι κ. Κουβέλης και Λυκούδης.

Ηδη άλλωστε στη ΔΗΜΑΡ η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει με τους βουλευτές της να μιλούν ακόμη και δημοσίως για την προοπτική απορρόφησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το έπραξε ο κ. Δημ. Αναγνωστάκης περιγράφοντας την μάλλον καινοφανή λύση ότι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα μπορούσαν να κατέβουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να διατηρήσουν την αυτονομία τους, προοπτική που φαίνεται να αναζητείται από τον κ. Κουβέλη αλλά και να στηρίζεται από βουλευτές όπως οι κ. Μ. Ρεπούση, Μ. Γιαννακάκη και Μίνα Ξυροτύρη.

Το σενάριο αυτό ωστόσο χαρακτηρίζεται ακόμη και φαιδρό από άλλους βουλευτές όπως οι κ.κ. Ν. Τσούκαλης, Νίκη Φούντα, Μιχ. Ψύρρας και Γ. Πανούσης εξ ού και διευκρίνισαν ότι δεν επιθυμούν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που οι τέσσερις προαναφερθέντες μαζί με τον κ. Γ. Κυρίτση ακούστηκε ότι υπό προϋποθέσεις θα ξανασκέφτονταν ακόμη και την ψήφο τους και για την προεδρική εκλογή αν διαπίστωναν ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του κ. Κουβέλη είναι να εντάξει τη ΔΗΜΑΡ ήδη πριν από τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ολες αυτές τις εξελίξεις τις παρακολουθεί βέβαια και ο κ. Στ. Θεοδωράκης που ακούγεται ότι θα απευθύνει σύντομα μια ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας τόσο στον κ. Λυκούδη όσο και σε άλλα στελέχη των Μεταρρυθμιστών και της ΔΗΜΑΡ επιμένοντας ωστόσο στη θέση του ότι το Ποτάμι δέχεται μεμονωμένα πρόσωπα και όχι ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή