Μοσκοβισί: Κρίμα η επιστροφή σε Grexit

Μοσκοβισί: Κρίμα η επιστροφή σε Grexit

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνδεχόμενη επιστροφή σε ένα Grexit «θα ήταν κρίμα, καθώς έχει γίνει τόσο πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα οδυνηρά πράγματα και μάλιστα τώρα που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα, και που πηγαίνουμε σε μια αλλού είδους σχέση, με περισσότερη αρμονία», σημείωσε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα και είχε χθες συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Αν και η αναφορά του ήταν σαφής, ο Γάλλος επίτροπος δήλωσε ότι δεν παρεμβαίνει καθόλου στη ελληνική πολιτική, «δεν είναι το πεδίο μου», είπε, αποφεύγοντας έτσι να απαντήσει σε δημοσιογραφική ερώτηση για τους κινδύνους από τη μη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Ο κ. Μοσκοβισί έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο και πολύ μεγάλη προσπάθεια, τη μεγαλύτερη, όπως είπε, που έγινε ποτέ εκ μέρους του ελληνικού λαού, ωστόσο επέμεινε ότι υπάρχει ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, στη διάρκειας 45 λεπτών συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, παρόντος και του κ. Γκ. Χαρδούβελη, ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε στην ανάγκη πλήρους υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά.

Παρά το γεγονός ότι η αναφορά Μοσκοβισί σε Grexit ήρθε ως απάντηση δημοσιογραφικού ερωτήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να απαντήσει δηκτικά. Παραθέτοντας δήλωση του επιτρόπου, στις 8.12.2014 στη Süddeutsche Zeitung, ότι «η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, αν μη τι άλλο και για να προστατευθεί η Ευρώπη», κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι τότε ο επίτροπος είχε ομολογήσει ότι η Ελλάδα «συνιστά συστημικό κίνδυνο» και έθεταν το ερώτημα: «Τελικά, τι από τα δύο ισχύει;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του επιτρόπου δεν περιλαμβάνεται συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Επισήμως, ο τελευταίος ουδέποτε τη ζήτησε, ανεπισήμως, ωστόσο, στελέχη της Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «κυβερνητικό δάκτυλο» προκειμένου να αποτραπεί μία συνάντηση των δύο ανδρών.

Σε παράλληλο χρόνο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες επέμενε για το σενάριο παραμονής της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα. «Το μόνο βιώσιμο σενάριο με το οποίο εργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ», δήλωσε χθες η κ. Μίνα Αντρέεβα από τις Βρυξέλλες. Στην περίπτωση που η χώρα θα οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές, η κ. Αντρέεβα δήλωσε ότι «η δέσμευση της Επιτροπής στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών και του ελληνικού λαού έχει υπάρξει απολύτως σαφής», κάτι το οποίο, όπως είπε, αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας. Η δήλωση αυτή στην οποία αναφέρεται η κ. Αντρέεβα έλεγε ότι η επιλογή μετά την προκήρυξη των προεδρικών εκλογών «βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και στον ελληνικό λαό», σημειώνοντας ότι «η επιλογή του κ. Σταύρου Δήμα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την Ευρώπη, καθώς είναι πρώην επίτροπος και πεπεισμένος ευρωπαϊστής».

Ο κ. Γιουνκέρ

Την περασμένη Παρασκευή, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης ότι οι Ελληνες, γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη «ένα λανθασμένο εκλογικό αποτέλεσμα». Ενώ σε ερώτηση για τον κ. Τσίπρα δήλωσε ότι «θα ήθελα στην Ελλάδα να κυβερνούν πολιτικοί που θα έχουν το βλέμμα και την καρδιά τους στραμμένα στους πολλούς αδύναμους ανθρώπους και που μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες των ευρωπαϊκών διαδικασιών». Ενώ για να είναι απολύτως ξεκάθαρος με τις προτιμήσεις του, συνέχισε λέγοντας ότι «θα προτιμούσα να δω να εμφανίζονται οικεία πρόσωπα», κάνοντας προφανή αναφορά στον κ. Σταύρο Δήμα ως πρώην επίτροπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή