Μια πρόταση για συνεννόηση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σκεφτόμαστε να επανακαταθέσουμε την Τρίτη την πρότασή μας για να βρεθεί μια φόρμουλα συνεννόησης της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ και να μη γίνουν τώρα εκλογές. Δεν ελπίζουμε, βέβαια, ότι υπάρχουν πια περιθώρια να εισακουστεί. Αλλά μέσα στον βούρκο των καταγγελιών και τους κωμικοτραγικούς ισχυρισμούς ότι υπήρξε, λέει, κάποιος που θα δωροδοκούσε με 3 εκατομμύρια ευρώ ένα βουλευτή για να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα, ας μείνει η πρότασή μας ως παρακαταθήκη για τα παιδιά μας. Οτι κάποιοι, λίγοι έστω βουλευτές, προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να αποτρέψουν όσα δυσοίωνα δείχνουν ότι περιμένουν τη χώρα».

Αυτή είναι η πρόθεση των πέντε ανεξάρτητων βουλευτών (Π. Τατσόπουλος, Βασ. Οικονόμου, Σπ. Λυκούδης, Χρ. Αηδόνης, Γρ. Ψαριανός) οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που τάχθηκαν δημοσίως κατά των πρόωρων εκλογών. Να επανακαταθέσουν την πρότασή τους για την ανάγκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί συναινετικά και να υπογραμμίσουν ξανά πόσο λάθος θεωρούν να χαθεί για τη χώρα η ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ζητώντας από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν από κοινού σε μια ολιγόμηνη διεξαγωγή των εκλογών προκειμένου αυτές να διεξαχθούν π.χ. το φθινόπωρο του 2015.

Πρόκειται για το αρχικό σκεπτικό της γνωστής πρότασης που, ως γνωστόν, συνυπέγραψαν και οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, διαφοροποιούμενοι από τον κ. Φ. Κουβέλη (Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας) ενώ υποστηριζόταν από ολοένα και περισσότερους βουλευτές μέχρι την Παρασκευή, οπότε και δημοσιοποιήθηκαν οι ισχυρισμοί του Παύλου Χαϊκάλη ότι έγινε προσπάθεια χρηματισμού του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από την επομένη της πρώτης ψηφοφορίας το σκεπτικό της εν λόγω πρότασης -δηλαδή την ανάγκη να αποφευχθούν οι εκλογές με μια στοιχειώδη συμφωνία των κ. Σαμαρά και Τσίπρα- μεταξύ άλλων υιοθέτησαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λ. Γρηγοράκος, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο κ. Κ. Σκανδαλίδης. Παράλληλα δε τουλάχιστον τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές (Βασ. Καπερνάρος, Γ. Κουράκος, Γ. Κασαπίδης και Κ. Γιοβανόπουλος) φέρονταν διατεθειμένοι ακόμη και να αλλάξουν την αρνητική τους ψήφο αν προέκυπτε μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια πρόταση, όπως προκύπτει από τον πρόλογο, ενδεχομένως θα επανέλθει στο προσκήνιο. Αλλά όπως ήδη ομολογούν οι πέντε βουλευτές που την υπέγραψαν πρώτοι, αν την επανακαταθέσουν, θα το πράξουν μόνο για την τιμή των όπλων. Διότι, όπως λένε χαρακτηριστικά, «ακόμη και από τον τρόπο που αντέδρασαν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ στις θολές αποκαλύψεις του κ. Καμμένου, το τελευταίο που μοιάζει να τους ενδιαφέρει είναι η σωτηρία της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή