Η «μισή καταγγελία» του Π. Χαϊκάλη

Η «μισή καταγγελία» του Π. Χαϊκάλη

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκιές  και υπόγειες διαδρομές καθορίζουν κατά τις εισαγγελικές αρχές τις καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Παύλου Χαϊκάλη. Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση απόπειρας χρηματισμού του, που δημοσιοποιήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή από τον Λάκη Λαζόπουλο είχε ξεκινήσει από τις 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου. Τότε ήταν που ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κινητοποίησε τις εισαγγελικές αρχές.

Εσπευσμένα κατέβηκε στο γραφείο του στο Εφετείο ο αντεισαγγελέας Εφετών, Π. Παναγιωτόπουλος, που από καιρό είχε αναλάβει τις έρευνες για τις καταγγελίες περί απόπειρας χρηματισμού βουλευτών, ξεκινώντας από τον λεγόμενο γαλάζιο κουμπαρά και συνεχίζοντας με τις καταγγελίες Ξουλίδου.

Στο γραφείο του περί τις 9.30 το βράδυ πήρε την πρώτη κατάθεση του κ. Χαϊκάλη. Ο βουλευτής ενώπιον του εισαγγελέα κατήγγειλε ότι κάποιο άτομο επιχειρεί να τον δωροδοκήσει ενόψει της προεδρικής εκλογής.

Οπως ήταν φυσικό ο εισαγγελέας –αυτό προκύπτει από τη γραπτή κατάθεση Χαϊκάλη– εξάντλησε κάθε δυνατότητα, υποβάλλοντας δεκάδες ερωτήσεις στον βουλευτή προκειμένου να καταθέσει ποιος ήταν εκείνος που του έκανε τις πολιτικά «ανήθικες» προτάσεις.

Στις επίμονες ερωτήσεις ο κ. Χαϊκάλης στέκεται «βράχος». Αρνείται να αποκαλύψει το όνομα του ανθρώπου που τον πλησίασε. Και επιπλέον αρνείται να προσδιορίσει και οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει τις εισαγγελικές αρχές στον εντοπισμό του. Οταν ο εισαγγελέας επιμόνως ρωτά αν είναι πολιτικός, οικονομικός παράγοντας ή ό,τι άλλο, ο καταγγέλλων βουλευτής δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Σε ερώτηση του εισαγγελέα αν υποκρύπτεται κυβερνητικός παράγοντας ή δημόσιος αξιωματούχος, ο κ. Χαϊκάλης είναι αρνητικός.

«Οχι, δεν ξέρω κάτι. Δεν έχω στοιχεία ότι πίσω απ’ όλα αυτά είναι κάποιος από την κυβέρνηση». Η «μισή καταγγελία» Χαϊκάλη (καταγγέλλει απόπειρα δωροδοκίας χωρίς να αποκαλύπτει τον δράστη) συνοδεύεται από την παράδοση στον εισαγγελέα οπτικοακουστικού υλικού που έχει ληφθεί παρανόμως. Ο εισαγγελέας αφού και το παράνομο υλικό δεν μπορεί εκ του νόμου να το αξιοποιήσει, καλεί τον βουλευτή των ΑΝΕΛ να καταθέσει ενόρκως το περιεχόμενό του, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει και πάλι να εκμαιεύσει το όνομα του ανθρώπου που τον «πλησίασε».

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 12 του μήνα, ο βουλευτής ζητεί δεύτερη συνάντηση με τον εισαγγελέα. Πραγματοποιείται στις 8 το πρωί και ακολουθεί δεύτερη κατάθεση Χαϊκάλη, χωρίς όμως να αποκαλύπτει την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη. Καταθέτει νέο υλικό και μάλιστα προ του φόβου –όπως δήλωσε– να υπάρξει αλλοίωσή του, οι εισαγγελικές αρχές, παρουσία του, το τοποθετούν σε ειδικό φωριαμό που υπάρχει στην Εισαγγελία Εφετών. Την ίδια ημέρα ο κ. Χαϊκάλης, προφορικά, δίνει στον εισαγγελέα μια σημαντική πληροφορία. Οτι ο άνθρωπος που του τάζει 700.000 ευρώ, ρύθμιση σε τραπεζικό δάνειο και συμβόλαια από διαφημιστικές για να ψηφίσει Πρόεδρο, είναι αποφασισμένος να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του. Να του πάει τα λεφτά.

Ο εισαγγελέας βάζει στο παιχνίδι –με την έγκριση του προϊσταμένου του Ισίδωρου Ντογιάκου– την κρατική ασφάλεια. Αστυνομικοί «ζώνουν» το σπίτι του Χαϊκάλη και περιμένουν. Αλλά κανείς δεν εμφανίζεται. Μετά το αποτυχημένο εγχείρημα, ο διοικητής της κρατικής ασφάλειας καλεί σε κατάθεση τον Χαϊκάλη, αξιώνοντας να του πει το όνομα του ανθρώπου. Και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ λέει το όνομα Γιώργος Αποστολόπουλος. Εισαγγελέας και κρατική ασφάλεια τον παροτρύνουν να επανέλθει προκειμένου να πειστεί ο Αποστολόπουλος να πάει σε νέο ραντεβού. Και ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, ξαφνικά το πρωί της Παρασκευής η υπόθεση «σκάει». Και από χθες, κλιμακώνονται οι έρευνες της Δικαιοσύνης προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση με τις καταγγελίες Χαϊκάλη ότι υπήρξε απόπειρα δωροδοκίας του.

Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος κάλεσε ενώπιον του τον Γιώργο Αποστολόπουλο, που είχε διατελέσει μεταξύ άλλων και σύμβουλος του Πάνου Καμμένου, σε κατάθεση, καθώς κατά τον κ. Χαϊκάλη ήταν το πρόσωπο που επιχείρησε να τον δωροδοκήσει.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας θα καλέσει σε νέα κατάθεση τον βουλευτή αλλά και τον Λάκη Λαζόπουλο, που κατά δήλωση του βουλευτή, παρέλαβε το παράνομο υλικό και το επεξεργάστηκε. Μάλιστα οι εισαγγελικές αρχές θα προχωρήσουν σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των Αποστολόπουλου – Χαϊκάλη και Χαϊκάλη – Λαζόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή