ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννη: Αν η ΧΑ ψηφίσει Δήμα, πολλοί βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν «παρών»

mpakogianni-an-i-cha-psifisei-dima-polloi-voyleytes-tis-nd-tha-psifisoyn-paron-2060752

Αν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαπιστώσουν πως η Χρυσή Αυγή προτίθεται να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε «πολλοί» νεοδημοκράτες βουλευτές θα ψηφίσουν «παρών» στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στα σενάρια που θέλουν τη ΧΑ να υπερψηφίζει τον κ. Δήμα στις 29 Δεκεμβρίου.

«Η ΝΔ δεν μπορεί να επιτρέψει ένα τέτοιο φαινόμενο», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας πως και ο ίδιος ο προεδρικός θώκος δεν θα έχει το «κύρος που του αναλογεί» αν ο κ. Δήμας εκλεγεί χάρη στην ψήφο «ενός κόμματος που κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση».

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε: «Δεν δεχόμαστε στήριξη από εγκληματική οργάνωση».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να δεχτεί παράταση του βίου της κυβέρνησης της σημερινής, εξαιτίας του ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ψήφο της Χρυσής Αυγής» ξεκαθάρισε ο βουλευτής της ΝΔ, και αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Εναπόκειται και στον κ. Δήμα βεβαίως που θα είναι ο εκλεγείς Πρόεδρος, ο οποίος πιστεύω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθεί να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα έχει εκλεγεί από ένα κόμμα που έχει χαρακτηριστεί από τη Δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης που είπε ότι θα ψηφίσει «παρών» αν συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ εκτίμησε ότι τελικά δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την ΧΑ στην τρίτη ψηφοφορία.

Δεν τίθεται θέμα στήριξης Δήμα από τη Χρυσή Αυγή, δεδομένης και της σχετικής ανακοίνωσης του κόμματος, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφορικά με τις πιθανότητες συγκέντρωσης των 180 βουλευτών που απαιτούνται, η κ. Μπακογιάννη παραδέχτηκε πως είναι δύσκολο, όμως αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο μεταστροφής ορισμένων βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εφόσον – όπως είπε – συνειδητοποιήσουν «το μέγεθος του κινδύνου» που διατρέχει η χώρα.

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε πως παρά τους ισχυρισμούς του στην πράξη θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ακολουθώντας τη γραμμή «θέλω τα λεφτά, θέλω την προληπτική γραμμή αλλά δεν θέλω καμία υποχρέωση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να παίζει τον τρελό», παρά τις προειδοποιήσεις του Βερολίνου και του Παρισιού, συμπλήρωσε.