Εσωστρέφεια πάλι πάνω από ΣΥΡΙΖΑ

Εσωστρέφεια πάλι πάνω από ΣΥΡΙΖΑ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φάσμα της εσωστρέφειας πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στην τελική ευθεία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, έχοντας ως βεβαιότητα ότι και η αυριανή, τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποβεί άκαρπη και η χώρα θα οδεύσει σε πρόωρες εκλογές. Η τελική μορφή των ψηφοδελτίων θα είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης σειράς παραγόντων: των εσωκομματικών ισορροπιών, της προσπάθειας να προκύψει από τις εκλογές μια κοινοβουλευτική ομάδα που θα μπορέσει να «σηκώσει» το βάρος των αναγκαίων συμβιβασμών και υποχωρήσεων με τις οποίες μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη, του όψιμου ενδιαφέροντος τρίτων, που, βλέποντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδεύει προς την εκλογική επικράτηση, σπεύδουν να προσκολληθούν σε αυτό, της επιθυμίας να αντικατοπτρίζουν τα ψηφοδέλτια ένα πολύπλευρο άνοιγμα σε πολιτικές δυνάμεις και σχηματισμούς και, κατ’ επέκταση, στην κοινωνία.

Η προεργασία έχει ήδη ξεκινήσει, τόσο σε επίπεδο βάσης όσο και σε επίπεδο κορυφής. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει προσωπικά μια σειρά συνεννοήσεων, με πιο χαρακτηριστική αυτή με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ, παράλληλα, έχει ζητηθεί από τις Νομαρχιακές Επιτροπές να στείλουν έως μεθαύριο, Τρίτη, τις προτάσεις τους για τους υποψηφίους που θεωρούν ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με τη εσωκομματική συμφωνία που έχει γίνει, η Επιτροπή Εκλογών, στην οποία προεδρεύει ο κ. Τσίπρας και εκπροσωπούνται οι εσωκομματικές τάσεις, θα εγκρίνει το 70% της κάθε πρότασης και θα αφήσει ανοιχτό το υπόλοιπο 30%, στο οποίο σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν τα ονόματα που θα προκύψουν από τις συνεννοήσεις για συνεργασίες, διεύρυνση κ.λπ.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς όσοι συμπεριληφθούν σε αυτό δεν χρειάζονται σταυροδοσία. Ο κ. Φώτης Κουβέλης, εφόσον ευοδωθεί η συμφωνία που έχει κάνει με τον κ. Τσίπρα, θα τεθεί επικεφαλής. Στο Επικρατείας αναμένεται να συμπεριληφθεί και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Υπάρχει, ωστόσο, μία παράμετρος που περιπλέκει, κάπως, τα πράγματα. Η πρόβλεψη να εναλλάσσονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ένας άνδρας και μία γυναίκα, που δεσμεύει τις επιλογές.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, που αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προκαλεί ήδη τριβές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο, μάλιστα, ότι δημοσιοποιούνται και λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των κ. Τσίπρα και Κουβέλη. Οι πρώτες βολές διατυπώθηκαν από τον κ. Ακη Μπαδογιάννη, μέλος της Κ.Ε., ο οποίος, σε άρθρο του στον ιστότοπο iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, χαρακτήρισε «άχρηστη και επικίνδυνη» την εκλογική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι «θα είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά που ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει εξαιτίας τέτοιων συμμαχιών, οι οποίες στέλνουν το μήνυμα πως όσους βγάζει ο λαός από την πόρτα, τους βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή από το παράθυρο». Επισημαίνει, δε, ότι «η παρουσία τέτοιων στελεχών (της ΔΗΜΑΡ) στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα εκθέτει συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ στον κίνδυνο της αστάθειας και της υποχώρησης».

Σε εσωκομματικό σημείο τριβής εξελίσσεται και η πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως η κ. Θ. Τζάκρη, ο κ. Θ. Παραστατίδης και ο κ. Μ. Μπόλαρης, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, η κ. Χρυσ. Γιαταγάνα και η κ. Ραχήλ Μακρή, που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.

Ανακατατάξεις στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει η διακηρυγμένη απόφαση του κ. Μανώλη Γλέζου να εγκαταλείψει την Ευρωβουλή και να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είδαν με ανακούφιση την απόφασή του να είναι υποψήφιος στις Κυκλάδες, και όχι κάπου αλλού, για παράδειγμα στην Αθήνα.

Η νέα παράμετρος στο πολιτικό περιβάλλον είναι η πρόθεση του κ. Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα, εξέλιξη που στην Κουμουνδούρου δεν είδαν θετικά, καθώς εκτιμούν ότι ο νέος φορέας θα μπορούσε να τους «ψαλιδίσει» ψήφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή