Γιατί μπήκαν στο αρχείο οι καταγγελίες Χαϊκάλη

Γιατί μπήκαν στο αρχείο οι καταγγελίες Χαϊκάλη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρχειοθέτηση κατέληξε η ιστορία με την απόπειρα δωροδοκίας του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη, που πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση και άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό ενόψει της κρίσιμης προεδρικής εκλογής. Τελικά από την έρευνα του εισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, που συνέταξε και το σχετικό πόρισμα, καταδείχθηκε ότι η καταγγελία είχε πολλά σκοτεινά σημεία, ενώ από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν αποδείχθηκε πως επρόκειτο για σοβαρή προσπάθεια εξαγοράς της ψήφου του βουλευτή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα επιχειρήματα του εισαγγελικού λειτουργού στηρίχθηκαν κυρίως στα όσα κατέθεσαν οι πρωταγωνιστές της απίστευτης αυτής ιστορίας, κυρίως όμως στις καταθέσεις των κ. Καμμένου και Χαϊκάλη.

Πάνω από όλα μέτρησε για την εισαγγελική κρίση το γεγονός πως την επίμαχη συνάντηση κατέγραφε με ήχο, εικόνα και μάρτυρες (!) και ο… άνθρωπος που καταγγέλθηκε πως είχε οργανώσει την εξαγορά του βουλευτή. Επίσης, παρακολούθηση προέκυψε από την έρευνα ότι είχε οργανώσει και ο κ. Καμμένος, ο οποίος επίσης είχε παγιδεύσει τον χώρο.

Μετά ταύτα, ο εισαγγελέας στο πόρισμά του διερωτάται «δικονομική και ουσιαστική απορία», τι είδους απόπειρα εξαγοράς ήταν αυτή, όπου ο φερόμενος ως δράστης κατέγραφε και ο ίδιος την παράνομη πράξη του, ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν έσπευσε, αντί άλλου, να ενημερώσει αμέσως τις Αρχές, για να παγιδεύσουν αυτές τον χώρο.

Στο πόρισμα του εισαγγελέα δεν καταλείπεται αμφιβολία ότι το υλικό που προσκομίστηκε από τον Χαϊκάλη στη Δικαιοσύνη είναι παράνομο και προϊόν συρραφής, όπως αναφέρεται και στην έκθεση των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛΑΣ που το ήλεγξαν.

Η έρευνα όμως της Δικαιοσύνης έδωσε απάντηση και στις αιτιάσεις για το ποιος μπορεί να ειδοποίησε τον Αποστολόπουλο, και δεν πήγε στο ραντεβού με τα λεφτά, όπως ο βουλευτής είχε πει σε Εισαγγελία και Κρατική Ασφάλεια, που έζωσαν το σπίτι του και περίμεναν τελικά εις μάτην. Η απάντηση του εισαγγελέα είναι κομβικής σημασίας. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα Παναγιωτόπουλου, κανείς άλλος μέχρι την ώρα της παγίδευσης του σπιτιού του Χαϊκάλη, ούτε ο ίδιος ο εισαγγελέας ούτε η Κρατική Ασφάλεια, δεν γνώριζε το όνομα του ανθρώπου που τον πλησίασε για την προεδρική εκλογή.

Το όνομα «Αποστολόπουλος» ειπώθηκε μετά από τον κ. Χαϊκάλη, όταν η επιχείρηση είχε λήξει άδοξα. Γι’ αυτό και ο εισαγγελέας καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο Αποστολόπουλος δεν πήγε, διότι ούτε τα λεφτά είχε ούτε σοβαρή ήταν η ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή