Οικουμενική κυβέρνηση επιθυμεί το 29% των πολιτών

Οικουμενική κυβέρνηση επιθυμεί το 29% των πολιτών

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρικνούμενο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και σαφή επιθυμία της κοινής γνώμης για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας καταγράφει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την οποία παρουσίασε χθες ο ΣΚΑΪ. Η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. έχει μειωθεί σε 4,5%, από 6,5% που ήταν σε δημοκόπηση που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο πριν από δυο εβδομάδες και 7,5% που ήταν στα μέσα Νοεμβρίου.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,5% (υποχωρεί σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση πριν από δύο εβδομάδες, όπου είχε 31,5%), ενώ η Ν.Δ. λαμβάνει 25%, αυξάνοντας ελαφρά το ποσοστό της (από 24,5%). Στην τρίτη θέση περνάει η Χ.Α. με 6% (από 4,5%), ενώ η πόλωση που παρατηρείται στοιχίζει πρωτίστως στο «Ποτάμι», που υποχωρεί στο 5% (από 6,5%) και στο ΠΑΣΟΚ που υποχωρεί στο 4% (από 5%). Το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στο 5%, ενώ οι ΑΝΕΛ με 2% (έναντι 3%) πέφτουν κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή. Ακολουθούν ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1%) και ΔΗΜΑΡ (0,5%), ενώ το 7% εκφράζει την πρόθεση να ψηφίσει άλλο κόμμα και το 15% δεν απαντά.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί, πάντως, η σαφής καταγραφή της επιθυμίας του εκλογικού σώματος να υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Το 29% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, το 15,5% υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 14% επιθυμεί μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ. Το 14% θα ήθελε να κερδίσει και να σχηματίσει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ και το 7,5% υποστηρίζει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει αυξημένη συσπείρωση (82%), ενώ η Ν.Δ. βρίσκεται στο 75%. Πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό της Χ.Α. (82%), ενώ αντίθετα πολύ χαμηλή συσπείρωση παρουσιάζουν το «Ποτάμι» (10%) και η ΔΗΜΑΡ (4%).

Η δημοσκόπηση διεξήχθη το τριήμερο 28-30 Δεκεμβρίου, σε δείγμα 1.011 ατόμων, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.0

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή