Αναπτυξιακό σχέδιο από τον κ. Σαμαρά

Αναπτυξιακό σχέδιο από τον κ. Σαμαρά

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο της Ν.Δ. για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα παρουσιάσει ο Αντ. Σαμαράς το ερχόμενο Σάββατο, καθώς η στρατηγική του πρωθυπουργού περνάει στο επόμενο στάδιο και θα εστιάσει στην αποδόμηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, στην προβολή πειστικών απαντήσεων στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, κυρίως, στην παρουσίαση ενός οδικού χάρτη για το μέλλον.

Η έμφαση θα δοθεί στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, στην προσέλκυση επενδύσεων και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αποτέλεσμα της σχετικής προετοιμασίας του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ., το σχέδιο αντλεί στοιχεία από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά και από τις σχετικές προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στο πώς προτίθεται η Ν.Δ. να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας, η οποία, όπως θα επισημανθεί, οδηγεί ουσιαστικά στο «τέλος των μνημονίων», όπως και στον σχεδιασμό για την υλοποίηση του στόχου της ελάφρυνσης του χρέους, όχι σε σύγκρουση με τους εταίρους, αλλά σε συνεργασία μαζί τους και με βάση τη σχετική δέσμευση που ανέλαβαν τον Νοέμβριο του ’12.

Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει τα περί «κρυφής διαπραγμάτευσης» με την τρόικα και νέων σκληρών μέτρων και προβάλλει το έργο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται, καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Θα εξηγήσει τα δεδομένα και τις εκκρεμότητες που παραμένουν και οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει μέσα σε ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα.

Χθες, ο κ. Σαμαράς σε ομιλία του στη Χαλκίδα εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας και βεβαιότητας για νίκη. «Σας λέω με βεβαιότητα ότι δεν θα νικήσει απλώς η παράταξη αλλά θα νικήσει η Ελλάδα σε αυτές τις εκλογές», τόνισε και υπογράμμισε ότι «εκείνοι τρομοκρατούν τον κόσμο με αυτά που λένε». Σημείωσε ότι «μια μειοψηφία έσυρε τη χώρα σε εκλογές που δεν ήθελε η πλειοψηφία και στη συνέχεια κορόιδεψαν εκείνους με τους οποίους συμμάχησαν. Λένε ότι σχεδιάζουν να συνεργαστούν με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ΚΚΕ ούτε να τους ακούσει δεν θέλει ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι δύναμη που θέλει να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε.». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και ρώτησε: «Γιατί; Για να δραπετεύουν οι φυλακισμένοι; Εχουν διακηρυγμένη θέση ότι θέλουν να διαλύσουν την Αστυνομία». Υποστήριξε ότι αν εφαρμοστούν τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα χάσει τα χρήματα του ΕΣΠΑ, τις αγροτικές επιδοτήσεις, τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και την πιστωτική επέκταση από την ΕΚΤ. «Στα τελευταία δυόμισι χρόνια προωθήσαμε τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη μείωση της γραφειοκρατίας… Κάναμε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ύφεσης και μνημονίων. Από εδώ και μπρος μπαίνουμε σε μια νέα εποχή αληθινής ανατροπής, με ανάπτυξη, επενδύσεις, εξαγωγές, ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι διακηρυγμένος στόχος είναι οι φορολογικές μειώσεις. «Ο ανώτατος φόρος θα πέσει στο 33% από το 42%. Στις επιχειρήσεις θα υπάρξει ενιαίος φόρος στο 15% ενώ θα μειωθεί και ο ΦΠΑ. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κι άλλο και τα έσοδα θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν θα μειωθούν άλλο ούτε οι συντάξεις ούτε τα εισοδήματα. Είμαστε στην περίοδο που έχουν αρχίσει οι αυξήσεις».

Η Ν.Δ. επενδύει στο προβάδισμα του κ. Σαμαρά έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην καταλληλότητά του ως πρωθυπουργού και αντλεί αισιοδοξία από τη συρρίκνωση που καταγράφεται στο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Η Αντζελα Γκερέκου κοντά στη Ν.Δ.

Πολιτικό φλερτ της Ν.Δ. και με την Αντζελα Γκερέκου προέκυψε αιφνιδίως χθες και όλες οι ενδείξεις θέλουν την πρώην υπουργό Τουρισμού να κατεβαίνει τελικώς ως «γαλάζια» υποψήφια βουλευτής στην Κέρκυρα και όχι με το ΠΑΣΟΚ. Η είδηση που μεταδόθηκε αρχικώς στο Διαδίκτυο αιφνιδίασε πλήρως τη Χαρ. Τρικούπη και οι συνεργάτες του κ. Ευ. Βενιζέλου έσπευσαν να τηλεφωνήσουν στην κ. Γκερέκου για να διαπιστώσουν αν ευσταθεί. Το γεγονός ότι η πρώην υπουργός δεν φέρεται να διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες προκάλεσε την οργή των συνεργατών του κ. Βενιζέλου, οι οποίοι όχι μόνο θέλησαν να εκθέσουν προκαταβολικά τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» το ενδεχόμενο, αλλά θέλησαν να πλήξουν και προσωπικά την κ. Γκερέκου, παρουσιάζοντας την πλέον πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή της. Πράγματι, σε αυτήν, που έγινε μόλις στις 5 Ιανουαρίου, η κ. Γκερέκου επικαλούμενη «τη διαδρομή» της και την «πάντα συνεπή στάση και υπεύθυνη συμπεριφορά της» μιλούσε για «το χρέος» της να τιμήσει την παράταξη που την ανέδειξε» και, απευθυνόμενη «στις Κερκυραίες και τους Κερκυραίους που με εμπιστεύθηκαν σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις», διαβεβαίωνε ότι θα είναι υποψήφια του ΠΑΣΟΚ. Την ενόχλησή του για την εξέλιξη εξέφρασε στον κ. Σαμαρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή