ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικρατείας ΠΑΣΟΚ με στόχο τη συσπείρωση

epikrateias-pasok-me-stocho-ti-syspeirosi-2063016

Την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης να μεταδώσουν προς τους ψηφοφόρους την εικόνα συσπείρωσης των δυνάμεων του Κέντρου και του ευρύτερου χώρου της λεγόμενης Κεντροαριστεράς απεικονίζει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ηταν, βεβαίως, προ ημερών γνωστό ότι επικεφαλής θα είναι ο κ. Γ. Φλωρίδης, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του κ. Κ. Σημίτη, μέλος της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ και ένας από τους σταθερούς επικριτές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ. Στη δεύτερη θέση τοποθετήθηκε ένα κομματικό στέλεχος, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, και στην τρίτη, ο κ. Ν. Μπίστης, ως πρόσωπο που παραπέμπει στο άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά. Τελικώς, ο κ. Κυρ. Πιερρακάκης, από τα νεότερα στελέχη του κόμματος, τοποθετήθηκε στη 12η και τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Ο κ. Βενιζέλος στο πλαίσιο των προεκλογικών του ομιλιών χθες μίλησε σε στελέχη μαζικών κινημάτων στην Αθήνα, ενώ σήμερα θα μεταβεί στη Χαλκίδα. Ο κ. Βενιζέλος τηρεί ίσες αποστάσεις σε μια σειρά θεμάτων τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, μάλιστα, έλαβε (Mega) αποστάσεις και από τα δύο κόμματα για τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε άρθρο του (Huffington Post) αναφέρθηκε χθες στην πολιτική αβεβαιότητα που, όπως λέει, είναι το στοιχείο που προκαλεί τη γενικότερη περιδίνηση. Και εξηγεί: «Οχι η πιθανότητα κυβερνητικής αλλαγής, αλλά η ύπαρξη πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν την εξουσία και αμφισβητούν την αρχή της συνέχειας του κράτους και των δεσμεύσεών του».

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, επισήμανε χθες (Real) ότι μετεκλογικά πρέπει να προκύψει κυβέρνηση εθνικής ενότητας «με όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου πλην του ΚΚΕ, το οποίο έχει μια άλλη κατεύθυνση σε σχέση με την ευρωπαϊκή μας πορεία». Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Σαμαρά για «ακροδεξιά ρητορεία» και άφησε αιχμές εναντίον του «Ποταμιού». Επισήμανε, συγκεκριμένα, ότι πριν από τις εκλογές «έκανε λόγο για πολιτική χωρίς πολιτικούς, και, σήμερα, νομίζοντας ότι είμαστε λωτοφάγοι, χρησιμοποιεί παλιά πολιτικά στελέχη τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων που είχαν και πολιτικές και κρατικές θέσεις». Στη γραμμή της κυβέρνησης εθνικής ενότητας κινήθηκε χθες και η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία εξέφρασε την ελπίδα της το ΠΑΣΟΚ να καταστεί τρίτο σε δύναμη κόμμα.