Πώς θα λυθεί το αδιέξοδο με τη Χρυσή Αυγή

Πώς θα λυθεί το αδιέξοδο με τη Χρυσή Αυγή

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισηγήσεις να σταλεί ένα διεθνές μήνυμα απαξίωσης της Χρυσής Αυγής, στην περίπτωση που διαψεύσει όλες τις εις βάρος της δημοσκοπήσεις και αναδειχθεί τρίτο κόμμα, δέχεται η Προεδρία της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνταγματολόγοι που μελετούν όσα παράδοξα είναι πιθανόν να γνωρίσει η χώρα τις επόμενες εβδομάδες έχουν ήδη ενημερώσει το Προεδρικό Μέγαρο ότι ακόμη και αν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο νεοναζιστικό μόρφωμα, μπορεί κάλλιστα να το αποφύγει με ένα απλό τηλεφώνημα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Και σε αυτό η ΠτΔ απλά θα διαμηνύσει στον προφυλακισμένο Νίκο Μιχαλολιάκο την υποχρέωσή του να στείλει στον κ. Παπούλια κάποιον μη προφυλακισμένο συνεργάτη του προκειμένου ο τελευταίος να επιβεβαιώσει το τυπικόν και αναμενόμενον. Οτι δηλαδή ουδείς διανοείται να συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο με τη Χ.Α. Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, άλλωστε, υπάρχει και προηγούμενο για να αντιμετωπισθεί η περίπτωση που η Χ.Α. επιδιώξει τη μετάβαση του Μιχαλολιάκου στο Προεδρικό για να κάνει ένα διεθνές τηλεοπτικό σόου. Την εποχή που ο Ανδ. Παπανδρέου ήταν στο Ωνάσειο και έπρεπε να λάβει διερευνητική εντολή, ο Χρ. Σαρτζετάκης του την έδωσε τηλεφωνικά…

Ολα τούτα, που είθε βέβαια να αποδειχθούν αχρείαστες νομικές «συμβουλές» στην Προεδρία, περιήλθαν μάλλον παρεμπιπτόντως σε γνώση της «Κ», καθώς όλοι οι συνταγματολόγοι ασχολούνται με κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο που ενδέχεται να προκύψει σε αυτές τις εκλογές και έχει σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και αυτό δεν είναι άλλο από το ενδεχόμενο να διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης πριν καν συνεδριάσει η νέα Βουλή. Με συνέπεια, ο κ. Παπούλιας να υποχρεούται συνταγματικά να διαλύσει τη νέα Βουλή πριν καν συγκροτηθεί σε Σώμα, και εμποδίζοντας έτσι την εκλογή του διάδοχου του!

Επειδή είναι πιθανό να μπερδευτήκατε, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 26 Ιανουαρίου, αν δεν έχει προκύψει αυτοδυναμία, ο κ. Παπούλιας οφείλει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή. Αν αυτή δεν τελεσφορήσει σε τρεις μέρες, θα τη δώσει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, κι αν ούτε αυτή καρποφορήσει στον αρχηγό του τρίτου. Σε κάθε περίπτωση ο ΠτΔ μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου θα γνωρίζει τελεσίδικα αν μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση καθώς το Σύνταγμα τον υποχρεώνει σε αυτό το διάστημα να έχει καταβάλει και μια έσχατη προσπάθεια καλώντας από κοινού τους πολιτικούς αρχηγούς μήπως βρεθεί βιώσιμη κυβερνητική λύση. Επομένως αν αυτή δεν βρεθεί ώς τις 4 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπούλιας θα περιέλθει στην αμήχανη θέση να πρέπει να διαλύσει τη νέα Βουλή πριν καν αυτή συνέλθει σε Σώμα (η πρώτη συνεδρίαση έχει προγραμματισθεί για τις 5 Φεβρουαρίου) και να προκηρύξει νέες εκλογές. Αμήχανη διότι με τη συνταγματική αυτή υποχρέωσή του θα αμφισβητείται η δυνατότητα της επόμενης Βουλής να εκλέξει τον διάδοχό του.

Λόγω αυτού του πρωτόγνωρου (αλλά όχι απίθανου) αδιεξόδου ο κ. Παπούλιας ζήτησε ήδη τη γνώμη των γνωστότερων συνταγματολόγων της χώρας. Και, κατά πληροφορίες, έχει ήδη καταλήξει στην απόφαση η επόμενη Βουλή να εκλέξει σε κάθε περίπτωση τον διάδοχό του. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν δεν προκύψει κυβέρνηση ώς τις 4 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπούλιας θα αξιώσει επιτακτικά από τους αρχηγούς των κομμάτων να συμφωνήσουν στην ανάγκη να συγκροτηθεί σε Σώμα η επόμενη Βουλή και να γίνει ομαλά η διαδοχή του. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Οτι ο κ. Παπούλιας φέρεται αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο που του εισηγούνται ότι διαθέτει προκειμένου να αποτρέψει την πιθανότητα των διπλών εκλογών καθώς φέρεται να έχει πεισθεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό για τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή