Με προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές

Με προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, η οποία διενεργήθηκε στις 17 – 18 Ιανουαρίου και παρουσιάστηκε χθες απο το ΣΚΑΪ. Λαμβάνει 33,5% των ψήφων (παρουσιάζοντας αύξηση 2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση που έγινε μία εβδομάδα νωρίτερα), έναντι 27% της Ν.Δ. που παραμένει σταθερή στο ίδιο ποσοστό.

Το «Ποτάμι» διατηρείται στην τρίτη θέση, αυξάνοντας το ποσοστό του στο 7,5% (από 6,5%) και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ με 5,5%, ποσοστό που και τα δύο κόμματα είχαν και στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Στην έκτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 4,5% (3%), ενώ σταθεροί στο 3% παραμένουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες που βρίσκονται στο όριο εισόδου στη Βουλή. Αντίθετα, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου υποχωρεί στο 1,5% (2%) και απομακρύνεται από την είσοδό του στη Βουλή. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η συνεργασία Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ λαμβάνουν από 0,5%.

Καθώς πλησιάζουμε στην ημέρα των εκλογών, αυξάνεται η βεβαιότητα στις προθέσεις των πολιτών. Το 72% δηλώνει πως τίποτε δεν θα τους έκανε να αλλάξουν γνώμη, ενώ πριν από μία εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 56,5%. Σε περίπτωση μη εξασφάλισης αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα, το 79,5% επιθυμεί να συνεργαστούν τα κόμματα και να σχηματισθεί κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές, και μόλις το 17% τάσσεται υπέρ της διενέργειας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης με στόχο το πρώτο κόμμα να καταστεί αυτοδύναμο.

Η ενίσχυση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται και από το γεγονός ότι το 23% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 18% που την ήθελε στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ το 19,5% τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (18,5%). Από την άλλη, το 9% (10,5%) θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ και το 14% (14,5%) κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ. Τέλος, υποχώρηση παρατηρείται στο ποσοστό που επιθυμεί οικουμενική κυβέρνηση (28% έναντι 31% πριν από μία εβδομάδα).

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 82% έναντι 70% της Ν.Δ. Ακολουθούν με 69% η Χρυσή Αυγή, 60% το ΚΚΕ, 33% το ΠΑΣΟΚ και 29% οι ΑΝΕΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή