Διαπραγμάτευση σε δύο στάδια

Διαπραγμάτευση σε δύο στάδια

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα θα συμφωνηθεί με τους εταίρους ένα πρόγραμμα για να μην κινδυνεύσει η χώρα και να επανακτήσει τη σταθερότητά της και μετά θα γίνει η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτός είναι ο κεντρικός όρος που θα θέσει σήμερα ο κ. Στ. Θεοδωράκης για να συμπράξει στην επόμενη κυβέρνηση και απευθύνεται κυρίως στον κ. Αλ. Τσίπρα. Πολύ περισσότερο όταν η κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μια συμφωνία-πακέτο και για το χρέος, πρόταση που οι εταίροι μας σχεδόν προεξοφλείται ότι θα απορρίψουν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί τη συνέχιση της υπαγωγής της χώρας σε κάποιο πρόγραμμα μέχρι να συμφωνηθεί το νέο μεταμνημονιακό καθεστώς της Ελλάδας.

Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο, ο κ. Στ. Θεοδωράκης στη μεσημεριανή του διακαναλική συνέντευξη θα θελήσει να ξεκαθαρίσει πλήρως τις θέσεις του κόμματός του. Τόσο τις προϋποθέσεις που θα θέσει στον ΣΥΡΙΖΑ (αν κερδίσει τις εκλογές) για να συμπράξει μαζί του σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, όσο και τα αιτήματα που θα θέσει το οικονομικό του επιτελείο στους δανειστές της χώρας αν προηγηθεί συμφωνία με τον κ. Τσίπρα και το «Ποτάμι» συμμετάσχει στη νέα διαπραγματευτική ομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοδωράκης θα τονίσει την ανάγκη η πέμπτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, γεγονός που αποτελεί το πρώτο «αγκάθι» με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το «Ποτάμι» δεν απορρίπτει συλλήβδην τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα. Παράλληλα, το «Ποτάμι» όχι μόνο θα θέσει ως όρο στον κ. Τσίπρα η εκκρεμής διαπραγμάτευση με τους εταίρους να κλείσει το γρηγορότερο, αλλά και να προσυμφωνηθεί ότι θα γίνει αποδεκτή η οποιαδήποτε συμφωνία από την κυβέρνηση.

Με απλά λόγια, το «Ποτάμι» θα περιγράψει δύο στάδια διαπραγμάτευσης. Θα δεσμευθεί ότι θα στηρίξει τη σθεναρή διεκδίκηση της αλλαγής μνημονιακών δεσμεύσεων με τις οποίες και εκείνο διαφωνεί (ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ κ.λπ.), αλλά θα καταστήσει από τώρα σαφές ότι δεν προτίθεται να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε ενέργεια θέσει εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Και ακριβώς με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Θεοδωράκης θα περιγράψει ως επόμενο βήμα την ελάφρυνση του χρέους, προτάσσοντας το αίτημα του «Ποταμιού» να μειωθεί κάτω από το 2% (από 4,5%) η μελλοντική υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, για να επανεκκινήσει, όπως θα πει, η ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι τις θέσεις αυτές του «Ποταμιού» τις συζήτησε χθες ο κ. Στ. Θεοδωράκης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, με τον οποίο συναντήθηκε συνοδευόμενος από το στενό οικονομικό επιτελείο του (Θ. Σκόκο, Δημ. Κυριάκου και Ανδρ. Κούτρα). Εξερχόμενος της συνάντησης ο επικεφαλής του «Ποταμιού» δήλωσε ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται, γιατί έχει ένα πολύ μεγάλο όπλο, που είναι η ευρωπαϊκή του πορεία» και κάλεσε τους πολίτες να δημιουργήσουν με την ψήφο τους ένα ισχυρό «Ποτάμι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή