Αποψη: Μπροστά στις κάλπες…

Αποψη: Μπροστά στις κάλπες…

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φτάσαμε στο τέλος της σύντομης προεκλογικής περιόδου. Κυριάρχησαν και πάλι οι αδίστακτοι λαϊκισμοί ποικίλης απόχρωσης. Αυτοί που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και την πλήρη κατάρρευση. Μοιράστηκαν και πάλι αφειδώς υποσχέσεις. Τυπώθηκε ανενδοίαστα άφθονο ευρώ, πληθωρικό κατοχικό χρήμα στα κρυφά νομισματοκοπεία της Κοζάνης και των τηλεοπτικών παραθύρων. Οι εκλογές χρησιμοποιούνται ως χριστουγεννιάτικο δέντρο, καθένας κρεμάει ό,τι στολίδι του αρέσει.

Στο γήπεδο του λαϊκισμού κερδίζει ο «καλύτερος», αλλά στο τέλος τον λογαριασμό τον πληρώνουμε όλοι. Για να συνεχίσουμε απτόητοι και «υπερήφανοι» τη σισύφεια πορεία μας. Χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ.

Το ΠΟΤΑΜΙ πιστεύει ότι οι φύλακες της πολιτικής σταθερότητας, οι ένθερμοι υποστηρικτές των ριζικών μεταρρυθμίσεων κάθε άλλο παρά λίγοι είναι. Εχουν γνώση και λογισμό. Αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα. Καταλαβαίνουν τα ψεύτικα διλήμματα. Αποδοκιμάζουν την ανευθυνότητα και τους ταύρους σε υαλοπωλείο. Δεν παρασύρονται από τον θυμό και την οργή τους. Δεν καταφεύγουν στην άρνηση και τη μετάθεση. Αναζητούν φερεγγυότητα, ευθύνη, συνέπεια, τόλμη, ριζοσπαστισμό.

Εχουν πλήρη συνείδηση ότι κανένα αόρατο ή μαγικό χέρι δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματά μας. Θαυματουργά φάρμακα δεν υπάρχουν. Η κρίση ήταν και παραμένει κυρίως δική μας. Δική μας και η ευθύνη για την έξοδο.

Ο οδικός χάρτης υπάρχει. Οι εταίροι μας έχουν δεσμευτεί, τον Νοέμβριο του 2012, για την ελάφρυνση του χρέους υπό τον όρο φυσικά των δικών μας δεσμεύσεων. Επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων είναι εφικτές, ίσως και άλλες διευκολύνσεις, αν συνοδευτούν και με τη δική μας σοβαρότητα και συνέπεια. Δεν φαίνεται, όμως, να υπάρχουν. Από αλαζονεία, άγνοια κινδύνου, αδιαφορία ή απλώς «επαναστατική» σκοπιμότητα, η καταστροφή μπορεί να μας περιμένει στη στροφή. Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά.

Η χώρα δεν μπορεί πλέον να επιβιώσει με το παλιό κρατικοοικονομικό σύμπλεγμα, το φθαρμένο πολιτικό σύστημα απαξιώθηκε και αχρηστεύτηκε. Θα ήταν ολέθριο αν το επαναφέρουμε με την αναπαραγωγή του. Ούτε το χτες ούτε το νέο «χτες». Ούτε Ν.Δ. λοιπόν ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συγκρούονται «δύο κόσμοι» κι άλλα παραμύθια. Πολιτικές δυνάμεις συγκρούονται για τη νομή της εξουσίας.

Δεν παίζουμε με τη φωτιά. Δεν χρειάζεται να βάλουμε το χέρι μας για να δούμε αν καεί. Οι επιλογές που μας περιμένουν θα είναι σκληρές και αδυσώπητες. Ανάλογη και η πολιτική μας ευθύνη. Εμείς την αναλαμβάνουμε. Αλλοι την απωθούν, την ξορκίζουν, την αποσιωπούν, τη συγκαλύπτουν, την εντοιχίζουν σε απίθανα προγράμματα δαπανών που ξεπερνούν το 5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ «λεφτά δεν υπάρχουν».

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε όχι μόνο μια πολιτική της αλήθειας και της ευθύνης, αλλά μια πραγματική μεταρρυθμιστική επανάσταση που θα παρασύρει το παλιό και θα ενσαρκώσει το αίτημα της σαρωτικής αναγέννησης της χώρας. Γι’ αυτό το ΠΟΤΑΜΙ είναι εδώ. Για μεταρρυθμίσεις παντού. Για ριζικές αλλαγές σε θεσμούς, συμπεριφορές και νοοτροπίες. Για να μην επιστρέψουν με «αριστερή» σφραγίδα αυτή τη φορά το παλιό, το δοκιμασμένο, το αυτοκαταστροφικό. Περιθώρια άλλης σωτηρίας δεν υπάρχουν.

Οσοι πιστεύουν ότι κάποια οριακή καλπονοθευτική αυτοδυναμία εδρών επαρκεί για να αντιμετωπιστούν τα σημερινά μας προβλήματα απλώς βαυκαλίζονται και αιθεροβατούν. Η πραγματικότητα θα τους προσγειώσει ανώμαλα και θα χτυπήσουν άσχημα. Εμείς θα αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες, εάν η βούληση των πολιτών εκφραστεί συγκεκριμένα και στις κάλπες.

Εχουμε τονίσει ότι η χώρα δεν αντέχει να μείνει ακυβέρνητη. Ηδη, η παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Τα φορολογικά έσοδα κατέρρευσαν, οι πολίτες δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, οι επενδύσεις σταμάτησαν, η τουριστική μας βιομηχανία ανησυχεί, η πιστωτική ασφυξία παραμονεύει. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε σε κυβερνητική λύση με κάθε κόστος, για να ξαναπάρουμε τον ίδιο κατήφορο, να αφήσουμε άθικτες τις παθογένειες του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού συστήματος.

Θα συζητήσουμε υπεύθυνα, αλλά δεν θα προσχωρήσουμε στα προγράμματα των άλλων κομμάτων.

Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε είναι το δικό μας Συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό. Μπροστά στις κάλπες η επιλογή έχει όνομα, ΠΟΤΑΜΙ.

Γιατί θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα.

* O κ. Σπύρος Λυκούδης είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με το ΠΟΤΑΜΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT