Σφοδρή αντιπαράθεση αντί τελετής παράδοσης – παραλαβής

Σφοδρή αντιπαράθεση αντί τελετής παράδοσης – παραλαβής

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σύγκρουση ανάμεσα στον απερχόμενο και στον νέο υπουργό Εξωτερικών εξελίχθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο νέος υπουργός, κ. Ν. Κοτζιάς, ανακοίνωσε ότι η νέα ηγεσία θέλει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις αναδυόμενες χώρες και, με αφορμή τη συζήτηση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην Ε.Ε., κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι προσπαθεί να φέρει την Αθήνα προ τετελεσμένων. Πρόσθεσε, δε, ότι «όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος», αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι η απερχόμενη κυβέρνηση είχε αποδεχτεί τις προηγούμενες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας υπό την πίεση της κρίσης χρέους.

Αυτή η παρατήρηση προκάλεσε κάτι που δεν συνηθίζεται. Οταν ολοκλήρωσε την ομιλία του ο κ. Κοτζιάς, πήρε τον λόγο για δεύτερη φορά ο κ. Βενιζέλος και διαβεβαίωσε ότι «ούτε μία φορά ούτε μία στιγμή η Ελλάδα απεδέχθη πίεση ή προσπάθεια πίεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, με μοχλό την οικονομική κρίση και ιδίως τα ζητήματα δημοσίου χρέους», αλλά και ότι κάτι τέτοιο «δεν επιχειρήθηκε καν». Ο κ. Κοτζιάς έκλεισε αυτήν την κόντρα με την παρατήρηση πως «είναι γνωστό ότι εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει κι ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης ορισμένων προβλημάτων». Το πρώτο καθήκον του νέου υπουργού θα είναι να ορίσει νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου, αφού ο κ. Αν. Μητσιάλης υπέβαλε χθες την παραίτησή του.

Στο Εθν. Αμυνας

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το κλίμα ήταν εμφανώς καλύτερο. Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο ότι ο νέος υπουργός Αμυνας κ. Π. Καμμένος άρχισε την ομιλία του στην τελετή αυτή ζητώντας συγγνώμη από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εκ μέρους της πολιτείας για τις μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν, αλλά και για τη μη υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί υπέρ τους. «Αποτελεί πρώτο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας η αποκατάσταση αυτής της αδικίας», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να υπάρξουν εκείνοι οι οικονομικοί πόροι που θα βοηθήσουν να συνεχίσουν το έργο τους οι Ενοπλες Δυνάμεις με νέα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά παράλληλα και με συντήρηση των υφισταμένων».

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στην αμυντική βιομηχανία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την αναπτύξει, όχι μόνο για τις ανάγκες του στρατεύματος αλλά και για εξαγωγές.

Στην παρέμβασή του, ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας μίλησε για αναβάθμιση των σχέσεων με τη Ρωσία στον τομέα της ασφάλειας και συμπλήρωσε ότι «θα βελτιώσουμε τις σχέσεις και με άλλες σύμμαχες χώρες εκτός ΝΑΤΟ, προκειμένου να εξασφαλίσουμε εκείνα τα προγράμματα τα οποία έχουν διακοπεί μετά την επιβολή εμπάργκο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και των ΗΠΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή