Ομπάμα-Τσίπρας για ασφάλεια, τρομοκρατία

Ομπάμα-Τσίπρας για ασφάλεια, τρομοκρατία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης Τσίπρα σε συγκεκριμένα ζητήματα, και πρωτίστως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη με κύριο άξονα τις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τόσο της εγχώριας όσο και κυρίως της ισλαμικής, αναζητεί η Ουάσιγκτον μερικά εικοσιτετράωρα μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Μόσχα, οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι οι κυρώσεις είναι το πιο σημαντικό μέτρο για να αλλάξει η επιθετική πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη ο πρόεδρος Ομπάμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η αμερικανική πλευρά έκανε γνωστό ότι συζητήθηκε η διμερής συνεργασία για την τρομοκρατία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, όπου κυριαρχεί το ζήτημα της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται πως «οι δύο ηγέτες εξέτασαν επίσης τη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ερικ Σουλτς, έδωσε έμφαση στο οικονομικό πεδίο και εξέπεμψε ένα μήνυμα στήριξης. Τόνισε, δε, ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνεργασία με τον νέο πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλά, δύσκολα αλλά σημαντικά βήματα για να θέσει τα θεμέλια της οικονομικής ανάπτυξης», και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να συζητούν τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη ζήτηση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, βοηθώντας στο σχηματισμό ενός περιβάλλοντος υποστηρικτικού για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια κατάσταση την οποία παρακολουθούμε στενά».

Σεβασμός δεσμεύσεων

Σε ό,τι αφορά το κατά πόσον οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την προσδοκία της Ελλάδας να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της διάσωσης, τόνισε ότι «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενόσω θα σέβεται τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες αυτές».

Τέλος, είπε πως οι ΗΠΑ παραμένουν σε επικοινωνία με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα μέτρα που είναι αναγκαία για να σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή