ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Λυδία λίθος το Κυπριακό για ελληνοτουρκικές σχέσεις

tsipras-lydia-lithos-to-kypriako-gia-ellinotoyrkikes-scheseis-2066409

Το Κυπριακό αποτελεί τη λυδία λίθο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην Κύπρο.  Σχολιάζονταν τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστηρίζει την κατάργηση της Τρόικας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα ήταν "΄ώριμη και αναγκαία εξέλιξη για την Ευρώπη η κατάργηση της Τρόικας".

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε από πλευράς του ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, διαπιστώθηκε η διαχρονική στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο, ενώ μέσα από ανοικτό και ειλικρινή διάλογο “τονίσαμε πως στρατηγικός στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό στην βάση αρχών”.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να επαναρχίσει ουσιαστικός διάλογος που θα έχει ουσιαστική κατάληξη αφού λυθεί το πρόβλημα με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι οι υδρογονάνθρακες θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα περνούν από την Κύπρο.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των δυο κυβερνήσεων και είπε ότι η βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αποτελεί τη λυδία λίθο για ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για την ταραγμένη περιοχή μας.

Υπήρξε, είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, συναντίληψη στον τομέα των διμερών σχέσεων, ενώ τόνισε ότι η παραβίαση στην ΑΟΖ από το τουρκικό “Μπαρπαρός” συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις συνομιλίες που πρέπει να συνεχίσουν.

Σχολιάζονταν τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστηρίζει την κατάργηση της Τρόικας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα ήταν "΄ώριριμη και αναγκαία εξέλιξη για την Ευρώπη η κατάργηση της Τρόικας".

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε τα εξής: «Η επίσκεψη ενός Έλληνα Πρωθυπουργού με νωπή και ισχυρή τη λαϊκή εντολή και με γνωστό το ενδιαφέρον για την Κύπρο είναι ακόμη πιοενδιαφέρουσα, αλλά και ιδιαίτερα ακόμη πιο καλοδεχούμενη. Θέλω να πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, άμεσα θα έχουμε τη συναντίληψη, το πνεύμα συνεννόησης και τη στενή συνεργασία που πάντοτε υπήρχαν ανάμεσά μας, όντας βέβαιος ότι θα επιβεβαιωθούν για άλλη μια φορά.

Πριν από την έναρξη της κατ'ιδίαν συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη δήλωσε: "H παρουσία μου εδώ συμβολίζει ότι η Κύπρος και η προσπάθειά σας για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα και η στήριξη μας σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί, επίσης, προτεραιότητα". Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην Κύπρο, για το πρώτο, επίσημο ταξίδι του εκτός Ελλάδας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό γίνεται στην Κύπρο γιατί η Κύπρος έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Έλληνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Καλωσορίζω την άφιξη κάθε Ελληνα Πρωθυπουργού και ιδιαίτερα ενός Πρωθυπουργού με νωπή και ισχυρή την εντολή και με γνωστό το ενδιαφέρον για την Κύπρο, που κάνει την επίσκεψη ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και  καλοδεχούμενη…» Με τα λόγια αυτά καλωσόρισε στην Κύπρο τον Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Αναστασιάδης. «Θέλω να πιστεύω, ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η συναντίληψη και το πνεύμα συνεννόησης και η στενή συνεργασία  που πάντοτε υπήρχαν, θα επιβεβαιωθούν για άλλη μια φορά».

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν τις 8:15. Τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου. Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο  Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ στο αεροδρόμιο βρισκόταν και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος.

Επίκεντρο των επαφών του Ελληνα Πρωθυπουργού θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, θέματα οικονομίας καθώς και διμερή και διεθνή ζητήματα.

Μακρά και σε θερμό κλίμα ήταν και η συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιάς με τον ομόλογό του κ. Ιωάννη Κασουλίδη. Εκτενής υπήρξε η συζήτηση των δύο ανδρών για την πορεία του Κυπριακού, για διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ενώ δόθηκε, επίσης, έμφαση στην ανάλυση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή και στην περαιτέρω εμβάθυνση της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το σημερινό του πρόγραμμα

Λίγο πρίν από το μεσημέρι ο κύριος Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στα φυλακισμένα μνήματα και ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Στις 13:00 μετά το μεσημέρι ο Ελληνας Πρωθυπουργός, θα μεταβεί στη Βουλή και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ στις 18:00 θα συναντηθεί με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και επιτροπή Μή Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ στις 20:00, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.

Ακολούθως θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε Τύμβο και ΕΛΔΥΚ αύριο

Αύριο το πρωί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και ακολούθως θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τη Ρώμη, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές χώρες.