Δημόσιο χρέος: Στο τραπέζι άλλες λύσεις και όχι διαγραφή

Δημόσιο χρέος: Στο τραπέζι άλλες λύσεις και όχι διαγραφή

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε η Αθήνα προς τις αγορές και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τη νέα πρόταση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη, αναφορικά με τη ρύθμιση του χρέους. Το γεγονός ότι έμειναν εκτός της ρητορικής του το ενδεχόμενο «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας του χρέους και η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, σηματοδοτεί ότι η Αθήνα αντιλαμβάνεται τα όρια των εταίρων της επί αυτών των ζητημάτων και ανοίγει τον δρόμο για μία διαπραγμάτευση επί άλλων λύσεων.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κ. Ευ. Τσακαλώτος, που συνοδεύει τον κ. Βαρουφάκη στις επαφές του στην Ευρώπη, δήλωσε πως επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αποτελεί ουσιαστικά διαγραφή χρέους. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται πλέον όλα τα σενάρια που θα οδηγούσαν σε μια ελάφρυνση του προϋπολογισμού από την εξυπηρέτηση του υπέρογκου χρέους, ενώ και ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα «εργαλεία» για τη μείωση του χρέους.

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αποτελεί μια τέτοια λύση, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο μείωσης των επιτοκίων μέρους των δανείων. Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης έχει θέσει άλλα δύο «εργαλεία» στο τραπέζι:

1. Τη σύνδεση της αποπληρωμής των δανείων που έχει διαθέσει η Ευρώπη με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, αν η Ελλάδα έχει ρυθμό ανάπτυξης 3%, τότε θα αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά της. Αν έχει ύφεση ή ανάπτυξη μικρότερη του 1%, τότε δεν θα τα αποπληρώνει, ενώ αν κινείται στο ενδιάμεσο, θα καταβάλει κάτι λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε.

Πάντως, η πρόταση αυτή δεν φαίνεται να πείθει Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς διαβλέπουν πιθανά αντικίνητρα για την Ελλάδα να επιτύχει ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.

2. Να αντικατασταθούν τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με νέα ομόλογα που δεν θα λήγουν (perpetual bonds). Σε αυτό το σενάριο, η ΕΚΤ θα εισπράττει τους τόκους για τα ομόλογα που θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά το κεφάλαιο θα αποπληρωθεί στο διηνεκές. Δηλαδή, κάποια στιγμή που η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει την υποχρέωσή της. Από την ΕΚΤ αναφέρουν ότι αυτό το σχέδιο αποτελεί ουσιαστικά νομισματική χρηματοδότηση και είναι σχεδόν απίθανο να λάβει σάρκα και οστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή