ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν κάνουμε δάνεια-γέφυρες

g-ntaiselmploym-den-kanoyme-daneia-gefyres-2067270

Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν το αίτημα της Ελλάδας για μία συμφωνία βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος στήριξής της, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Δεν κάνουμε δάνεια – γέφυρες», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ σε δημοσιογράφους στη Χάγη, όταν ρωτήθηκε για τα αιτήματα της Ελλάδας. Αναφερόμενος στο έκτακτο συμβούλιο Eurogroup που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη (11 Φεβρουαρίου), ο επικεφαλής του δήλωσε: «Θα είναι ένα πρώτο βήμα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες, μήνες. Υποθέτω ότι πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές».

Κομισιόν: Καλύτερη λύση η παράταση του προγράμματος
 «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τις ελληνικές Αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της» δήλωσε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

Η κ. Μπράιτχαρτ τόνισε, επίσης, ότι το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα. Εξάλλου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). «Αυτό, όμως, προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το αργότερο» σημείωναν οι ίδιες πηγές. «Η Επιτροπή είναι απόλυτα δεσμευμένη στην παραμονή της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης» δήλωσαν πηγές της Επιτροπής.

Όπως σημείωναν, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή σύγκλιση με την ελληνική κυβέρνηση. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως με την ενίσχυση των δυνατοτήτων της φορολογικής διοίκησης, μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλειας και με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής εκτιμούσαν ότι «υπάρχει περιθώριο ελιγμών» εντός ενός πλαισίου και μιας αξιόπιστης δέσμευσης για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία που θα μπορεί να προσελκύσει και να διευκολύνει τις επενδύσεις.

Τέλος, πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος δεν είναι της παρούσης». Σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα έχει συμφωνηθεί ένα σαφές πλαίσιο για τη μελλοντική στήριξη της Ελλάδας, είναι πιθανό οι πιστωτές να εξετάσουν τους τρόπους για να ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές και σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου θα πρέπει να εξεταστούν.
Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν, πάντως πως ένα «κούρεμα», ή βήματα που θα συνεπάγονται άμεσες ζημιές για τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ΕΕ, «είναι ξεκάθαρα κόκκινη γραμμή».