Αναβιώνουν τους «Αγανακτισμένους» για τη διαπραγμάτευση

Αναβιώνουν τους «Αγανακτισμένους» για τη διαπραγμάτευση

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, το συνέδριο του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.), κινήματος που ζητάει να «απαλλαγεί η χώρα από τον ζουρλομανδύα του ευρώ», εξελίχθηκε σε σύναξη «αντιμνημονιακών δυνάμεων». Στον κινηματογράφο «Καλυψώ» στην Καλλιθέα, είχαν μαζευτεί η βουλευτής, πλέον, του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα, στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και μέλη του «Σχεδίου Β΄», του «Δεν Πληρώνω», της «Δραχμής 5 αστέρων». Την «Επιτροπή Διεκδίκησης Κατοχικού Δανείου και Κλαπέντων Πολιτιστικών Θησαυρών» είχε εκπροσωπήσει ο Περικλής Δανόπουλος, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το διαδικτυακό κάλεσμα για παλλαϊκό συλλαλητήριο συμπαράστασης της νέας κυβέρνησης.

Σε σελίδα που έφτιαξαν πρόσφατα στο Facebook, ο κ. Δανόπουλος και ο μουσικός Κώστας Πουλής από τη Θεσσαλονίκη, ζητούν από τον κόσμο να βγει στην Πλατεία Συντάγματος και στον Λευκό Πύργο στις 11 Φεβρουαρίου (αλλά και στις 15 Φεβρουαρίου για δεύτερη φορά, όπως αρχικά είχαν προγραμματίσει), όσο θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος στις Βρυξέλλες. Δεκάδες χιλιάδες χρηστών του Facebook έχουν δηλώσει συμμετοχή. Αυτό το κάλεσμα προηγήθηκε και δεν έχει σχέση με παρόμοια διαδικτυακή κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης. Θυμίζει, όμως, έντονα τις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» από το καλοκαίρι του 2011. Αλλωστε, ο κ. Δανόπουλος δηλώνει στην «Κ» ότι προέρχεται «από τα κινήματα των πλατειών».

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2011, ο κ. Δανόπουλος συμμετείχε μαζί με διαδηλωτές του Πατριωτικού Μετώπου στην πάνω δεξιά πλευρά της Πλατείας Συντάγματος στην ομάδα που ονομάστηκε «Συμμαχία για την Ελλάδα». Μπροστά από τη Βουλή είχε συσπειρωθεί τότε και κόσμος της εθνικιστικής και άκρας δεξιάς. Εκεί, πέρα από ελληνικές σημαίες, μαζί με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα κάποιοι είχαν σηκώσει και κρεμάλες.

«Εκεί που βάλαμε τις ελληνικές σημαίες γνωρίσαμε τον Περικλή. Είχε αναλάβει τις ντουντούκες και τις κινητοποιήσεις» λέει στην «Κ» ο Σταύρος Βιτάλης, πρόεδρος του Πατριωτικού Μετώπου, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση των Ελλήνων εθελοντών που πολέμησαν στη Βοσνία την περίοδο 1994-1995.

Το Πατριωτικό Μέτωπο αυτοπροσδιορίζεται ως πολιτικό κίνημα. Ο Θανάσης Χορταριάς, ένας εκ των εκπροσώπων του, λέει ότι στις κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων τούς είχαν ταυτίσει με τη Χρυσή Αυγή, με την οποία αρνείται οποιαδήποτε σχέση. Οι ίδιοι τοποθετούνται, όπως αναφέρει, στον χώρο της «πατριωτικής αριστεράς». Στη διακήρυξη αρχών τους, πάντως, αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «συμπλέει με τις πιο χαζοχαρούμενες έως ανόητες σοφιστείες περί ατομικών δικαιωμάτων, υπεράσπισης ιδιαιτεροτήτων κάθε λογής μεταναστών, ομοφυλοφίλων». Οι θέσεις τους περιλαμβάνουν και την επανεξέταση όλων των ελληνοποιήσεων των τελευταίων τριών δεκαετιών. Ο κ. Βιτάλης έχει περάσει από την Πολιτική Ανοιξη και το ΛΑΟΣ και λέει ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το Πατριωτικό Μέτωπο στήριξε τους ΑΝΕΛ, αλλά δεν σχετίζεται με το πρόσφατο κάλεσμα των συλλαλητηρίων υπέρ της κυβέρνησης.

Τον Ιούλιο του 2011, πάντως, ο κ. Δανόπουλος ορίστηκε από το Πατριωτικό Μέτωπο υπεύθυνος κινητοποιήσεων. Παρέμεινε σε αυτή την οργάνωση, όπως λέει ο ίδιος, για μικρό χρονικό διάστημα. «Ηταν μια εποχή που είχαμε όλοι ενώσει τις δυνάμεις μας στην πλατεία» αναφέρει και προσθέτει ότι δεν ανήκει ούτε στο Ε.ΠΑ.Μ. αλλά τους ενώνει η αντίθεση στο μνημόνιο.

Παράλληλα με τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις του 2011, ο κ. Δανόπουλος είχε ρόλο και στη σύσταση της ομάδας «Αποφασισμένοι Αγανακτισμένοι Ελληνες». «Προσπαθήσαμε τότε να πολιτικοποιήσουμε ένα κομμάτι της πλατείας για να εκλέξει όργανα και εκπροσώπους» λέει. Αυτή η ομάδα άρχισε να φθίνει από τις εκλογές του 2012. Σήμερα ο κ. Δανόπουλος δηλώνει στην «Κ» «ακομμάτιστος». Χαρακτηρίζει τη νέα κινητοποίηση «κίνημα ενεργών πολιτών» και λέει ότι ο ίδιος δεν υποστηρίζει τη «δραχμολαγνεία» ή την «ευρωλαγνεία».

Σε ανάρτησή του στη σελίδα του συλλαλητηρίου στo Facebook, θυμίζει ένα από τα συνθήματα των «Αγανακτισμένων» γράφοντας: «Μυρίστε τον αέρα που διώχνει τη χολέρα». Κάποιος άλλος, στην ίδια σελίδα, προτείνει να βαφτίσουν διαφορετικά το νέο τους κίνημα. «Να πάρει την ονομασία “Οι Ικανοποιημένοι”» γράφει. «Για να δείξουμε την ιστορική συνέχειά του από τις αμεσοδημοκρατικές δομές του παρελθόντος».

«Επιτροπές στήριξης στην κυβέρνηση»

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις με αυτήν του συλλαλητηρίου της 15ης Φεβρουαρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σκέφτονται να πραγματοποιήσουν σε πρωτεύουσες νομών οι νεοσύστατες «Επιτροπές Στήριξης της Κυβέρνησης». Δεν έχουν σχέση με το κάλεσμα στο Facebook, αλλά συμπίπτουν χρονικά. Την περασμένη Κυριακή συνεδρίασε μία από αυτές στα Τρίκαλα, στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον». Πρωτεργάτης της είναι ο Θανάσης Ζαχαρόπουλος, υποψήφιος παλιότερα με τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ και για ένα διάστημα πολιτευτής και με τη ΔΗΜΑΡ. Μετά την αποχώρησή του από την τελευταία, λέει ότι εδώ και δύο χρόνια υποστηρίζει σταθερά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που κάνουμε όμως δεν είναι κατευθυνόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει στην «Κ». Την τελευταία προεκλογική περίοδο ο κ. Ζαχαρόπουλος μάζεψε υπογραφές στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ για να δείξει, όπως εξηγεί, την απήχηση του κόμματος στην κοινωνία.

Οπως αναφέρει, στόχος αυτών των επιτροπών είναι να καλύψουν την αναντιστοιχία του εκλογικού ποσοστού και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόμοια πρωτοβουλία έχει λάβει στη Λάρισα η Ζωή Ακριβούλη, πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια βουλευτής με το ίδιο κόμμα το 2004 και το 2007. Από το 2011 στηρίζει σε τοπικά ΜΜΕ τον ΣΥΡΙΖΑ. Λέει ότι απευθύνονται σε κόσμο «που θέλει να εκφραστεί πιο ενεργά, αλλά δεν θέλει να γίνει πολιτικό μέλος ή να δεσμεύεται από την κομματική γραμμή».

Η αντίστοιχη επιτροπή της Μαγνησίας συντονίζεται από τον Απόστολο Παπατόλια, πρώην νομάρχη, πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ. Και αυτή η επιτροπή πραγματοποίησε ήδη μία συνεδρίαση. «Αναγνωρίζοντας το τεράστιο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον κοινωνικό και τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνουμε να φέρουμε πιο κοντά τους πολίτες στην αριστερή διακυβέρνηση δημιουργώντας νέα δίκτυα», λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή