Γ. Βαρουφάκης: Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει με ένα ακόμα «ναι»

Γ. Βαρουφάκης: Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει με ένα ακόμα «ναι»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στις κρισιμότατες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, με διάθεση να βρεθεί συμφωνία και αμοιβαιά επωφελής λύση, τόνισε από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι σε καμιά περίπτωση η διάθεση αυτή δεν περιλαμβάνει και αποδοχή του «τοξικού φαρμάκου» που παρουσιάζεται ως λύση στο πρόβλημα.

«Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει λέγοντας ένα ακόμα «ναι» στο λανθασμένο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές πως το περιβάλλον εντός του οποίου κινείται η αθήνα κάθε άλλο παρά ιδανικό είναι: Η κυβέρνηση, είπε, τελεί υπό ασφυκτικές πιέσεις και υπό καθεστώς απειλών.

Δείτε την ομιλία Βαρουφάκη:

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι εξαρχής ήταν λάθος το πρόγραμμα που επιβλήθηκε από το εξωτερικό στην Ελλάδα. «Το δήθεν φάρμακο είναι δυστυχώς τοξικό. Και το χειρότερο: το γνωρίζει και ο θεράπων ιατρός, αλλά έχει δεσμεύσεις να το χορηγήσει. Ηρθε η ώρα όσα λέγονται με κλειστά μικρόφωνα να λέγονται στο δημόσιο διάλογο. Οσο δεν γίνεται αυτό κερδισμένοι είναι οι εχθροί της Ευρώπης και της Δημοκρατίας».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν πήρε τον εύκολο δρόμο της συμφωνίας, όπως πιέζεται να κάνει. «Είναι μέρος του προβλήματος όσα μας προτείνουν. Επιτέλους έπρεπε κάποιος να πει «όχι». Επεσε πάλι ο κλήρος στη μικρή Ελλάδα να πει το όχι».

Υπό αυτό το πρίσμα παρουσίασε τους άξονες της θέσης της κυβέρνησης, ενόψει των κρισιμότατων συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες: Εμείς, δεν θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα, αλλά ούτε κι εσείς θα απαιτήσετε την εφαρμογή του σαν να μην έγιναν εκλογές. Ζητάμε συμφωνία γέφυρα μεταξύ μνημονίου και νέου συμβολαίου. Δεσμευόμαστε να μην κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό. Θα βάλουμε μπροστά βαθιές μεταρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, με διάφανη εφαμοργή τους. Και την ίδια στιγμή, θα αφαιρεθούν ή θα τεθούν σε αναστολή τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο 30% του μνημονίου».

«Ζητάμε πολλά; Νομίζουμε ότι ζητάμε τα αυτονόητα», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών. «Ζητάμε να ακουστούμε, να καταθέσουμε τις απόψεις μας σε μερικές εβδομάδες. Στόχος μας είναι το συμφέρον του μέσου Ευρωπαίου, όχι μέσου Ελληνα».

Πλην κατέλθει του βήματος, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν ξεχνά την σκέψη του Α. Παπανδρέου, ότι δηλαδή όταν κάποιος λέει συνέχεια «Γες μαν» δεν το σέβεται ούτε εκείνος στον οποίο απευθύνεται το διαρκές «ναι». Θα πω το ναι σε κάθε έντιμη και λογική πρόταση που δεν βαθαίνει την κρίση. Για να καταλκήξει εκφράζοντας την ελπίδα ότι όσο θα βρίσκεται στις κλειστές αίθουσες συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, εντός συνόρων, στο Κοινοβούλιο ή έξω από αυτό, δεν θα υπάρχουν κάποιοι που θα σκέφτονται και θα εύχονται κατά τρόπο που το έκαναν οι μαυραγορίτες στην κατοχή».

Ζητώντας το λόγο αμέσως μετά και διαχωρίζοντας τη θέση του ουσιαστικά από τη γραμμή που ανεπισήμως ακούγεται από την ηγεσία της ΝΔ περί «αριστερής παρένθεσης» -δηλαδή μιας σύντομης διάρκειας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θα πέσει υπό το βέρος μιας αποτυχίας στις συζητήσεις με τοπυς εταίρους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Στη διαπραγμάτευση έχετε τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια λύση εθνικά ωφέλιμη. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σας δούμε ως αριστερή παρένθεση. Θα είχε επιβεβαιωθεί έτσι το χειρότερο σενάριο για τη χώρα, θα είχε αποτύχει η διαπραγμάτευση και κανείς δεν το θέλει». Και συμπλήρωσε: Οι 76 βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν τη νέα συμφωνία αν είναι καλή και με ευρωπαϊκή προοπτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή