Θεοδωράκης: Να ζητηθεί παράταση

Θεοδωράκης: Να ζητηθεί παράταση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζητήστε εδώ και τώρα από το Eurogroup μια παράταση για να σωθεί η χώρα, γιατί αποδείξατε ότι το κόμμα σας δεν ήταν καν έτοιμο να κυβερνήσει, ενώ ζητούσε επί δύο χρόνια εκλογές». Την εναγώνια αυτή έκκληση απηύθυνε στην κυβέρνηση ο Στ. Θεοδωράκης στην πρώτη του ομιλία στην ολομέλεια, ασκώντας σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και καλώντας τον να μη διανοηθεί να θέσει εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

«Θα είμαστε σύμμαχοί σας μόνο αν η προσπάθειά σας είναι να παραμείνει η χώρα στο κέντρο της Ευρώπης», τόνισε και ανέδειξε ως ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα της νέας κυβέρνησης τη «ρητορική του μίσους» όπως την ονόμασε. «Οσοι διαφωνούν μαζί σας δεν είναι “μερκελιστές”, προσκυνημένοι και υποτελείς. Μην αντιγράφετε τους ακροδεξιούς συνεταίρους σας, που μέχρι χθες σας θεωρούσαν κομμούνια και αντεθνικώς σκεπτόμενους. Βάλτε τέρμα στην επιζήμια πόλωση. Δεν μας χρειάζεται μια νέα εθνικοφροσύνη, αλλά ένας νέος πατριωτισμός», είπε ο κ. Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας λάθος τις εξεταστικές επιτροπές και επικρίνοντας και την πρόεδρο της Βουλής για την πολωτική διάθεση που ήδη τη χαρακτηρίζει.

Με το ίδιο σκεπτικό κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να σκιαμαχεί με τον εαυτό της και να συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα δεν είναι πώς θα ονομάσει το νέο Μνημόνιο, αλλά τι θα περιέχει η νέα αναγκαία συμφωνία με τους εταίρους. «Ας την ονομάσει και Ρόζα Λούξεμπουργκ, φτάνει να καταλάβουμε αν ο κ. Βαρουφάκης συμφωνεί με τον κ. Λαφαζάνη, που απειλεί να διώξει όλους τους επενδυτές», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, σκληρή κριτική άσκησε στον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος θέλησε να θέσει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση ενόψει της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε οξύμωρο να δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που δεν έχει διαλευκάνει τι ακριβώς προτίθεται να πράξει σήμερα με τους εταίρους της χώρας, και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει αμέσως σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία και να πάψει να επιδιώκει μια επιζήμια για τη χώρα παράταση του Μνημονίου. Χαρακτήρισε μάλιστα τη γέφυρα που επιζητεί ο κ. Βαρουφάκης «στενή και επικίνδυνη», και εξέφρασε την ελπίδα του να μη γίνει η «γέφυρα των στεναγμών» και να μη θυμίσει η χώρα το εκτροχιασμένο τρενάκι του κ. Καμμένου.

Δεύτερη παρέμβαση, τέλος, έκανε μετά τον κ. Βενιζέλο και ο κ. Δημ. Κουτσούμπας. Ο γραμματέας του ΚΚΕ εκτίμησε πως η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε νέο Μνημόνιο και με το επιχείρημα ότι «η διαμάχη των “μερκελιστών” και των “ομπαμιστών” δεν αφορά τα συμφέροντα του λαού», κάλεσε τους πολίτες να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή