«Ποτάμι»: Εντιμος συμβιβασμός

«Ποτάμι»: Εντιμος συμβιβασμός

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αφήσει  τους λεονταρισμούς και να προχωρήσει σε μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους κάλεσε χθες τον πρωθυπουργό ο κ. Στ. Θεοδωράκης, δεσμευόμενος το «Ποτάμι» να ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία ακόμη και αν την απορρίψουν οι ακραίες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, δεν έχουμε αστερίσκους και δεν μας ενδιαφέρει πώς θα βαφτίσουμε τη νέα συμφωνία. Μας ενδιαφέρει η ουσία. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Πρέπει να πάρουμε τα 7,2 δισ. που έχει ανάγκη η κοινωνία» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε τον κ. Αλ. Τσίπρα να συνειδητοποιήσει ότι «είναι πρωθυπουργός όλης της χώρας» και ότι, αν ο μη γένοιτο, συμβεί το ατύχημα, «θα απολογηθεί στην ιστορία και όχι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ».

Η δέσμευση στήριξης του κ. Θεοδωράκη στην κυβέρνηση έγινε χθες το πρωί (ΑΝΤ1) κι ενώ οι συνεργάτες του είχαν ήδη διαβλέψει ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο το βράδυ στο Eurogroup λόγω των μαξιμαλιστικών στόχων της, αλλά και της εσωτερικής της αντιπολίτευσης «που εκβιάζει τον κ. Τσίπρα να μη δεχθεί τίποτα λιγότερο από την αποδοχή όλου του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ». Ακριβώς με αυτό το σκεπτικό ο κ. Θεοδωράκης έσπευσε να προσφέρει στον πρωθυπουργό ένα πολιτικό μαξιλάρι, διαμηνύοντάς του ότι οι 17 βουλευτές του «Ποταμιού» θα στηρίξουν την κυβέρνηση, ακόμη κι αν η αριστερή πλατφόρμα του κ. Λαφαζάνη θελήσει να οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτεια. «Το εθνικό συμφέρον προτάσσει να ψηφίσουμε οποιαδήποτε συμφωνία διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» έλεγαν στη Σεβαστουπόλεως και διευκρίνιζαν ότι «το “Ποτάμι” δεν επιζητεί κανένα αντάλλαγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ». Οι ίδιες πηγές, βέβαια, δεν αρνούνταν ότι με αυτήν την επιλογή του ο κ. Θεοδωράκης αποβλέπει στο να αφαιρέσει από τον κ. Τσίπρα το επιχείρημα-πρόσχημα ότι η επιζητούμενη συμφωνία πρέπει να τύχει της έγκρισης όλου του ΣΥΡΙΖΑ, «δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός θα γνωρίζει στο εξής ότι διαθέτει επιπλέον 17 ψήφους του “Ποταμιού”, για να περάσει από τη Βουλή οποιαδήποτε συμφωνία δεν διακυβεύει την πορεία της χώρας».

Σημειώνεται, τέλος, ότι με ανάλογο τρόπο επέλεξαν στο «Ποτάμι» να αντιμετωπίσουν και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει στην πρότασή του για τη διαδοχή του κ. Παπούλια. Συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη διαβεβαίωναν χθες ότι το «Ποτάμι» είναι έτοιμο να προτείνει σήμερα δικό του υποψήφιο (με το σκεπτικό που είχε προτείνει προεκλογικά τον κ. Ν. Αλιβιζάτο) αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει πρόσωπο κατώτερο των περιστάσεων για να εξυπηρετήσει τις μικροκομματικές του σκοπιμότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή