Ανακατατάξεις και στο ηγετικό επιτελείο της Ν.Δ.

Ανακατατάξεις και στο ηγετικό επιτελείο της Ν.Δ.

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση προσαρμογής στις νέες συνθήκες βρίσκεται το ηγετικό επιτελείο της Ν.Δ., το οποίο, στον απόηχο της εκλογικής ήττας, επιχειρεί να βρει έναν βηματισμό και ταυτοχρόνως να συγκροτήσει μηχανισμό απόκρουσης των πιέσεων που αναμένεται να εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα για ριζική και πλήρη αλλαγή του κόμματος. Ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του στο γραφείο του στη Συγγρού, όπου, πλην του ιδίου, έχουν μετακομίσει ο τέως υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης, ο διευθυντής του γραφείου του Κ. Μπούρας και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Γ. Μουρούτης.

Από την παλιά φρουρά του Μεγάρου Μαξίμου απουσιάζουν ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περνάει μια περίοδο προσωπικής ανασύνταξης και επέλεξε να μην πάρει γραφείο στη Συγγρού, και ο σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου, ο οποίος ούτως ή άλλως είχε έναν ρόλο επιτελικό, όχι κομματικό, συνδεδεμένο αποκλειστικά με τις διαπραγματεύσεις και την πορεία του προγράμματος που υλοποιήθηκε επί των ημερών του κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Και οι δύο άνδρες, ωστόσο, βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τον πρόεδρο της Ν.Δ., ενώ συμμετείχαν στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επίσης, ο κ. Λαζαρίδης εξακολουθεί να επιμελείται των ομιλιών του κ. Σαμαρά, ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον πρόεδρο για τη διαμόρφωση της καθημερινής γραμμής. Στην τελευταία, διακριτό ρόλο έχει και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κ. Καραγκούνης.

Παρότι σε πρώτη ματιά δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τίποτα στο στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά, η πρόσφατη εκλογική ήττα έχει αφήσει εμφανές αποτύπωμα. Η άλλοτε ισχυρή ομάδα του Μαξίμου επιχειρεί να μεταδώσει μήνυμα ψυχραιμίας και να διαχειριστεί την κάθε ημέρα που ξημερώνει, αλλά η κόπωση, η ένταση και σε αρκετές περιπτώσεις η καχυποψία είναι διάχυτες. Αυτό άλλωστε είναι και το γενικότερο κλίμα στα γραφεία της Συγγρού, που δεν θυμίζουν σε τίποτα την εποχή της αναμονής για την εξουσία. Για τους γνωρίζοντες, είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι άπαντες, σε όποια όχθη κι αν βρίσκονται, έχουν τη σκέψη στο μέλλον.

Ο γραμματέας της Κ.Ε., Ανδ. Παπαμιμίκος, εικάζεται ότι παραμένει στο στενό επιτελείο της Συγγρού. Ετσι τουλάχιστον ερμήνευσαν ορισμένοι τη μη πρόσκλησή του στο δείπνο της κυρίας Μαρ. Γιαννάκου. Στη Συγγρού παραμένει και ο κ. Μεν. Δασκαλάκης, ο οποίος ασκεί χρέη γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού έως ότου ο κ. Σαμαράς τοποθετήσει νέο στέλεχος. Οπως έχει ήδη διαρρεύσει, ο τέως πρωθυπουργός πρότεινε τη θέση στον τέως υπουργό Νικ. Δένδια, ο οποίος, ωστόσο, αρνήθηκε.

Θεωρητικά, την ομάδα κρούσης της Συγγρού θα υποστηρίζει και το άτυπο πολιτικό συμβούλιο, στο οποίο, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Σαμαράς, θα συμμετέχουν ο γραμματέας της Κ.Ε., οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Βρούτσης και Αδ. Γεωργιάδης, ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης κ.ά. Πληροφορίες λένε ότι το όργανο θα συνεδριάσει εντός των επόμενων ημερών. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει οριστεί ημερομηνία…

Η προεδρική εκλογή

Στη Συγγρού αναμένουν με αγωνία και τις ανακοινώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα διαδεχθεί τον κ. Κάρολο Παπούλια. Το ενδιαφέρον είναι εύλογο, όχι βέβαια γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να κλονιστεί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, αλλά γιατί, σύμφωνα με όλα τα σενάρια, ο υποψήφιος θα προέρχεται από τα σπλάγχνα του κόμματος.

Ισχυρότερη υποψηφιότητα παρέμενε, μέχρι και χθες, αυτή του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, για τον πρόσθετο λόγο ότι θα έδινε τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει δικό του στέλεχος ως επίτροπο στην ομάδα Γιουνκέρ. Ωστόσο, με δεδομένη την… απροθυμία του προέδρου της Κομισιόν να προβεί σε ανασχηματισμό του Κολεγίου των Επιτρόπων, άλλες πληροφορίες ήθελαν τη μετακίνηση ή την παραμονή του κ. Αβραμόπουλου να μπαίνει στο συνολικό καλάθι της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Εφόσον ο κ. Αβραμόπουλος παραμείνει στην Επιτροπή, η υποψηφιότητα του κ. Πρ. Παυλόπουλου εμφανιζόταν να αποκτά νέα δυναμική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή