Σόιμπλε: Επέκταση του προγράμματος σημαίνει ολοκλήρωση

Σόιμπλε: Επέκταση του προγράμματος σημαίνει ολοκλήρωση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκληρή γραμμή της αίτησης παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος επέμειναν χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, όπως και η πλειονότητα των Eυρωπαίων αξιωματούχων που τοποθετήθηκαν επί του θέματος. Ο μοναδικός που άνοιξε ένα παράθυρο ελαστικότητας ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, ήταν ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, που έδειξε να αποδέχεται τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χθες πως είναι ακόμη ανοιχτό το εάν η Αθήνα θέλει πρόγραμμα ή όχι, σημειώνοντας ότι το τρέχον πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και στις 27 του μήνα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μία επέκταση του προγράμματος έχει νόημα μόνο εάν η Ελλάδα σχεδιάζει να το ολοκληρώσει και ανέφερε πως «θέλουμε ξεκάθαρη δέσμευση σε αυτό». Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι εάν η Αθήνα δεν θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να το επεκτείνουμε. Επισήμανε πάντως ότι θέλει η Ζώνη του Ευρώ να παραμείνει ενωμένη, αλλά αυτό εξαρτάται μόνο από την Αθήνα. Επίσης, σημείωσε ότι ο κ. Γ. Βαρουφάκης δεν είχε μεγάλη επιτυχία στο να πείσει τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, κ. Π. Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καλός μπάτσος, κακός μπάτσος. Πρέπει να υπάρξει ένα περιθώριο ευελιξίας, περιθώριο για πολιτική, όμως όλοι πρέπει να κατανοήσουν τη διαδικασία». Και συμπλήρωσε ότι «το μόνο προνομιακό σενάριο είναι η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και γι’ αυτό έχουμε πει στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει τώρα να στείλουν αίτημα για παράταση του προγράμματος, πείτε την τεχνική εάν θέλετε. Δεν υπάρχει Plan B».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας δεν θα πρέπει να πέσει κάτω από το 1,5% του ΑΕΠ, θέτοντας ατύπως ένα αποδεκτό όριο. «Ολοι συμφωνούν σε αυτό: έχεις ένα πλεόνασμα 1,5%, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σε αυτό το διάστημα που να επιδεινώνει αυτό το πλεόνασμα» ανέφερε, επιδεικνύοντας ελαστικότητα ως προς τους στόχους. Κάτι το οποίο είναι το βασικό αίτημα της Ελλάδας στο πλαίσιο της χαλάρωσης της λιτότητας που επιδιώκει.

Πάντως, ο κ. Ντάισελμπλουμ επέμεινε στην αναγκαιότητα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος: «Ελπίζω ότι (οι Ελληνες) θα ζητήσουν παράταση του προγράμματος. Από τη στιγμή που θα το κάνουν αυτό, θα μπορούμε να επιτρέψουμε ευελιξία και να θέσουν τις πολιτικές τους προτεραιότητες» είπε και πρόσθεσε: «Πραγματικά είναι στα χέρια των Ελλήνων. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί τους τις επόμενες λίγες ημέρες».

Για να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, η Αθήνα θα πρέπει να αλλάξει τη θέση της, δήλωσε σε γερμανικό ραδιόφωνο ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, κ. Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες στην Ευρωζώνη. Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, κ. Λ. Ντε Γκίντος χαρακτήρισε σημαντική την απόσταση μεταξύ των ελληνικών θέσεων και των πιστωτών και τόνισε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης». Εκτίμησε τέλος ότι η Ελλάδα δεν δέχθηκε ότι υπάρχει τελεσίγραφο, ωστόσο υποστήριξε πως αυτοί είναι οι κανόνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή