Αυξημένη η πιθανότητα ενός Grexit

Αυξημένη η πιθανότητα ενός Grexit

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, όπως η Citibank, η οποία εκτιμά ότι μια τέτοια εξέλιξη φέρνει πιο κοντά και τον κίνδυνο ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων, ή χρεοκοπίας της χώρας σύμφωνα με την Commerzbank, που δίνει πιθανότητες 50% στο ενδεχόμενο ενός Grexit από 25% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.

Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε «βραχυπρόθεσμο χάος και μια αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές», αλλά σύμφωνα με τον ανώτατο οικονομικό σύμβουλο του ομίλου Allianz, Μοχάμεντ ελ Αριάν, δεν θα συνιστούσε καταστροφή για τη διεθνή οικονομία. Μιλώντας στο CNBC, το πρώην ανώτατο στέλεχος της Pimco προέβλεψε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμες απώλειες και μεγάλη μεταβλητότητα αλλά δεν θα γονατίσει τη διεθνή οικονομία, διότι η Ευρώπη έχει κάνει πολλά για να επιπλεύσει σε ένα Grexit.

Οι οικονομολόγοι της Commerzbank, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ερμηνεύουν την αυξημένη πιθανότητα ενός Grexit με βάση την απόρριψη για επέκταση του προγράμματος από την κυβέρνηση, αλλά και λόγω των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών που αφήνουν μικρό χώρο για συμβιβασμούς. Σημειώνουν ότι η όποια συμφωνία με την Ευρωζώνη θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και αν ο Αλέξης Τσίπρας υποχωρήσει αρκετά στις απαιτήσεις των δανειστών, τότε μέρος του κόμματός του είναι πιθανόν να μην τον στηρίξει. Ετσι αν η Ελλάδα χάσει τις προθεσμίες, τότε θα είναι δύσκολο να φτάσει σε συμφωνία, γρήγορα θα ξεμείνει από ρευστό και η πτώχευση θα είναι απλώς θέμα χρόνου, σημειώνει το Bloomberg.

Πιο μετριοπαθής είναι η πρόβλεψη της Citibank που εκτιμά ότι, παρά την αποτυχία του Eurogroup, η συμφωνία σε δύο στάδια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της παραμένει ως η πιο πιθανή έκβαση, αποφεύγοντας έτσι τη χρεοκοπία. Ακόμη και στην απευκταία περίπτωση ωστόσο, το άμεσο επόμενο βήμα δεν θα είναι ένα Grexit, αλλά κάποιος συνδυασμός από τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων, την κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης, που θα έδινε έναυσμα για νέες εκλογές, έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό, δημοψήφισμα για τη συμφωνία διάσωσης ή τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη. Σημειώνει ωστόσο ότι, σε μια τέτοια εξέλιξη, αυξάνεται και ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Δύο εμπόδια

Κατά την άποψη της Citigroup, υπάρχουν δύο βασικά εμπόδια προς μια συμφωνία σε αυτό το στάδιο. Το πρώτο είναι η πιθανότητα να χαλαρώσει ο στόχος για το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Το Eurogroup φέρεται να είναι έτοιμο να μειώσει τον στόχο για το πλεόνασμα κάπως, αλλά με μικρότερη ευελιξία από αυτήν που απαιτεί η ελληνική κυβέρνηση. Δεύτερον, απαιτείται μια δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση ότι «προτίθεται να ολοκληρώσει με επιτυχία το -τρέχον- πρόγραμμα». Η διαμάχη γύρω από τη δέσμευση αυτή είναι εν μέρει σημειολογική, αλλά έχει και ουσιαστικά στοιχεία, όπως το πώς θα αντικατασταθούν ορισμένα υφιστάμενα διαρθρωτικά μέτρα με εναλλακτικές ή ισοδύναμα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή