Νέος Πρόεδρος ο κ. Παυλόπουλος

Νέος Πρόεδρος ο κ. Παυλόπουλος

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είναι από χθες ο νέος -έβδομος- Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Η Βουλή με πλειοψηφία 233 βουλευτών, αποφάσισε να είναι εκείνος που θα διαδεχθεί τον κ. Καρ. Παπούλια – η θητεία του οποίου λήγει στις 12 Μαρτίου.

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παυλόπουλου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Ν.Δ., όχι πάντως χωρίς μικρές απώλειες: ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Ν.Δ. και η Ιωάννα Γαϊτάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από την ψηφοφορία. Με γραπτές δηλώσεις τους ανέλυσαν τους λόγους της διαφοροποίησής τους. «Για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσα να υποστηρίξω με ψήφο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του κυβερνώντος κόμματος. Απόντες ήταν επίσης οι γαλάζιοι Σ. Αναστασιάδης και Αλ. Κοντός (για προσωπικούς λόγους αμφότεροι), οι οποίοι με επιστολές τους δήλωσαν πως αν βρίσκονταν στη Βουλή θα ψήφιζαν τον κ. Παυλόπουλο, καθώς και ο κ. Γ. Μιχελογιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ), που είχε απλώς ενημερώσει το κόμμα του ότι είναι ασθενής.

Πέραν όμως των απουσιών, καταγράφηκε ως γνωστόν ιδιαίτερα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έντονη γκρίνια για την επιλογή Παυλόπουλου, με κεντρικό επιχείρημα ότι τόσο η συγκυρία όσο και η ιδεολογική ταυτότητα της σημερινής κυβέρνησης θα έπρεπε να αποτελέσουν τη βάση για να προταθεί υποψήφιος από τον χώρο της Αριστεράς. Ορισμένοι, μάλιστα, επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν με δηλώσεις και παρεμβάσεις αυτή την ενόχλησή τους: μεταξύ αυτών ο ευρωβουλευτής κ. Μαν. Γλέζος, και βουλευτές όπως οι Αλ. Μητρόπουλος και Δ. Κοδέλας που αιτιολόγησε τη μη αρνητική ψήφο του λέγοντας: «Η στάση στην ψηφοφορία μετά τη δημόσια πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετίζεται με την κρισιμότητα της στιγμής και της μάχης που δίνεται και αφορά στο μέλλον της χώρας μας».

Το προεδρείο της Βουλής μετέβη στο γραφείο του κ. Παυλόπουλου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τον ενημέρωσε για το αποτέλεσμα. Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε βέβαιη ότι ο νέος Πρόεδρος δεν θα διστάσει να πει «όχι» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ούτε και να ενεργοποιήσει μηχανισμούς όπως δημοψηφίσματα. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η ύψιστη τιμή μετατρέπεται σε ύψιστο χρέος και πρόσθεσε ότι θα εργαστεί για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητας και της προστασίας των δικαιωμάτων των Ελλήνων, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη «να υπερασπιστούμε τις θυσίες του λαού και να βγούμε από τον εφιάλτη των τελευταίων χρόνων και σε κοινό αγώνα με τους λαούς της Ευρώπης για την υπεράσπιση των ιδρυτικών αξιών της.

Υπενθυμίζεται ότι για την εκλογή Προέδρου στη χθεσινή ψηφοφορία χρειάζονταν τουλάχιστον 180 ψήφοι.

Δεύτερη υποψηφιότητα ήταν εκείνη του κ. Ν. Αλιβιζάτου, που πρότεινε το «Ποτάμι» και υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Τον κ. Αλιβιζάτο ψήφισαν 30 βουλευτές – όσο και το άθροισμα των μελών των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, φάνηκε να υπάρχουν κάποιες ενστάσεις, μόνο όμως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με χαρακτηριστική την περίπτωση του κ. Δημ. Κρεμαστινού, ο οποίος δήλωσε πως θα προτιμούσε το «παρών» στην αποψινή διαδικασία.

«Συγχαίρω κατ’ αρχάς τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την εκλογή του. Ευχαριστώ επίσης τους βουλευτές που με τίμησαν με την ψήφο τους και τα δύο πολιτικά κόμματα, τo «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ, που με πρότειναν για το ύπατο αξίωμα», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Αλιβιζάτος και πρόσθεσε: «Ειδικά υπό τις σημερινές περιστάσεις, που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, θέλω να ελπίζω ότι ο αγαπητός φίλος και “εν όπλοις” συνάδελφος θα αναδείξει, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, το πραγματικό νόημα του θεσμού του Προέδρου: θα είναι εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας όχι ως παθητικός θεατής των πολιτικών εξελίξεων».

Στην ψηφοφορία δήλωσαν «παρών» 32 βουλευτές: της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Δημ. Αβραμόπουλος

Η δυσφορία για την επιλογή του κ. Παυλόπουλου ως υποψηφίου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, πάντως, δεν περιορίστηκε μόνο στο εσωτερικό των κομμάτων: Εκδηλώθηκε και σε γραφείο των Βρυξελλών, με τον Ελληνα επίτροπο κ. Δημ. Αβραμόπουλο να εμφανίζεται ως ιδιαίτερα ενοχλημένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος –το όνομα του οποίου εμφανιζόταν ως «φαβορί» για το Προεδρικό Μέγαρο– φέρεται ενοχλημένος κυρίως για τον χειρισμό της υπόθεσης από τον πρωθυπουργό: Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των δύο ανδρών υπήρχε διαρκής επικοινωνία έως και την ημέρα των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, η τελική επιλογή του κ. Αλ.Τσίπρα έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες μέσω των τηλεοπτικών καναλιών που αναμετέδιδαν την ομιλία του πρωθυπουργού προς την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Το χρονολόγιο της ψηφοφορίας:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή