ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλείει βοήθεια η Ρωσία

Αποκλείει βοήθεια η Ρωσία

Η Ρωσία αποκλείει αυτήν τη χρονική στιγμή το ενδεχόμενο χορήγησης οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Σεργκέι Στορτσάκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti. «Αυτή τη στιγμή, αποκλείω οποιαδήποτε βοήθεια, διότι τέτοιοι πόροι δεν προβλέπονται από τον νόμο περί προϋπολογισμού», είπε.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ είχε δηλώσει στο CNBC ότι η Ρωσία θα εξέταζε την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, εάν υπήρχε σχετικό αίτημα.

Καθώς η ρευστότητα ήταν πάντα ο βασικός μοχλός πίεσης των πιστωτών με την Αθήνα σε όλες τις διαπραγματεύσεις από το 2010, η κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι αναζητούσε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και συμμάχους εκτός Ευρωζώνης, δείχνοντας κυρίως προς τη Μόσχα και δευτερευόντως προς το Πεκίνο. Η κινεζική κυβέρνηση ακύρωσε τα σχετικά σενάρια εν τη γενέσει τους, σε αντίθεση με τη Μόσχα, που όχι μόνο δεν τα διέψευσε, αλλά τα ενίσχυε. Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ύστερα από τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του στη Μόσχα ότι εφόσον υπάρξει αίτημα βοήθειας από την Αθήνα αυτό θα εξεταστεί.