«Στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις»

«Στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Βρυξέλλες επιθυμεί ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, να γίνουν οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών της ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος έως το τέλος Απριλίου, ενώ ταυτόχρονα καλεί την Ευρώπη να ξεκινήσει σε υψηλότερο επίπεδο η συζήτηση για το νέο πρόγραμμα της χώρας.

Στο γράμμα του προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και των θεσμών, δηλαδή της τρόικας. Μάλιστα, σημειώνει ότι η λίστα με τις 7 μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζει μπορούν να εξειδικευτούν περαιτέρω «το συντομότερο δυνατόν», ώστε η συμφωνία να εγκριθεί από το Eurogroup και το ελληνικό Κοινοβούλιο και να αποτελέσει «τη βάση του ελέγχου». Και προσθέτει ότι «επιπροσθέτως πιστεύουμε ότι, στις πρώτες συσκέψεις, οι δύο τεχνικές ομάδες θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν σε ισχυρές συστάσεις ως προς τη διαδικασία αξιολόγησης και το χρονοδιάγραμμα.

Οσον αφορά την τοποθεσία των τεχνικών συζητήσεων και των διερευνητικών επαφών (fact finding), η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες».

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει και το θέμα του νέου προγράμματος. Οπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Ντάισελμπλουμ, ταυτόχρονα με τις τεχνικές επαφές, για να κλείσει ο έλεγχος έως το τέλος Απριλίου και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η «Κύρια Χρηματοδοτική Σύμβαση μεταξύ του ESM-EFSF (σ.σ.: ευρωπαϊκών μηχανισμών σταθερότητας) και της ελληνικής κυβέρνησης», θα πρέπει να ξεκινήσουν «πολύ σύντομα» οι επαφές σε υψηλότερο επίπεδο για τη «διάδοχη συμφωνία». Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε η όποια “διάδοχη συμφωνία” να πάρει τη μορφή ενός “συμβολαίου” για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παράγοντες των δανειστών της χώρας, η λίστα με τις 7 δράσεις δεν έπεισαν τους θεσμούς και θα υπάρξουν έντονες διαβουλεύσεις εντός του Σαββατοκύριακου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή