ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στη συνάντηση Κοτζιά-Πόποσκι

ta-metra-oikodomisis-empistosynis-sti-synantisi-kotzia-poposki-2071918

Την πρώτη επίσημη συζήτηση για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με στόχο να υιοθετηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού εκ μέρους της γειτονικής χώρας, είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Πόποσκι στην Ρίγα της Λετονίας σήμερα, στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όσον αφορά το πρόβλημα του αλυτρωτισμού «που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως από την πλευρά της πΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι συνιστά το πραγματικό πρόβλημα πίσω από το ζήτημα της ονομασίας» και προσθέτει ότι «για να αντιμετωπισθεί η αλυτρωτική πολιτική, ο κ. Υπουργός δήλωσε στον κ. Πόποσκι ότι προτίθεται να προτείνει στην κυβέρνηση της γειτονικής χωράς την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ως ένα ακόμα βήμα καλής θέλησης της ελληνικής πλευράς».

Ο κ. Κοτζιάς παρατήρησε, επίσης, ότι ενώ το ζήτημα του ονόματος φαίνεται να επηρεάζει την εσωτερική πολιτική σκηνή της πΓΔΜ, στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί μία ευρεία συναίνεση, η οποία δεν επηρεάζεται από εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον κ. Πόποσκι τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς και την στήριξη της Αθήνας στις συζητήσεις που διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του OHE, Μάθιου Νίμιτς , υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδέκτης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes) και ότι αναμένει από την πλευρά της πΓΔΜ να επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε, επίσης, ότι όσον αφορά την προοπτική ένταξης της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, η κρίση θα γίνει με βάση τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ισχύουν για όλα τα υποψήφια κράτη και η απόφαση που θα παρθεί θα είναι συλλογική. Ιδιαίτερη σημασία στην κατεύθυνση αυτή έχει η λειτουργία ενός κράτους δικαίου, οι ειρηνικές διεθνοτικές σχέσεις, η περιφερειακή σταθερότητα, ο σεβασμός των αρχών της καλής γειτονίας και ο αποκλεισμός του αλυτρωτισμού.