Πρεμιέρα διαπραγμάτευσης σε θολό τοπίο

Πρεμιέρα διαπραγμάτευσης σε θολό τοπίο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θολό τοπίο αρχίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», ήτοι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρ. Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση, ξένοι εμπειρογνώμονες θα έρθουν στην πρωτεύουσα την Πέμπτη. Το κατ’ αρχήν θετικό, πάντως, είναι ότι οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι ένεση ρευστότητας δεν πρόκειται να δοθεί στη χώρα μας χωρίς η σχετική διαδικασία να είναι τουλάχιστον ενεργή, αν όχι να έχει ολοκληρωθεί. Η ελληνική πλευρά μπορεί να τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η τρόικα αποτελεί παρελθόν, ωστόσο οι «θεσμοί» στις συζητήσεις που αρχίζουν σήμερα θα εκπροσωπηθούν από τους παλαιούς γνώριμους Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) -ο οποίος, πάντως, πρόκειται να αποχωρήσει- Ρίτσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν). Από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής των συζητήσεων στις Βρυξέλλες έχουν τεθεί ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ν. Θεοχαράκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος επέστρεψε χθες στην Αθήνα, προκειμένου να συντονίσει τη συγκέντρωση στοιχείων που έχουν ζητήσει οι συνομιλητές (κυρίως δημοσιονομικά στοιχεία από το ΓΛΚ) και αναμένεται να επιστρέψει στις Βρυξέλλες. Στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πρόκειται να συμμετέχουν, επίσης, στελέχη από το επιτελείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, η κ. Ελενα Παναρίτη από το επιτελείο του κ. Γ. Βαρουφάκη και συνεργάτες του κ. Ευ. Τσακαλώτου.

Διάψευση

Πηγές του Μαξίμου έσπευσαν χθες να διαψεύσουν κατηγορηματικά τη διαδεδομένη φημολογία ότι από σήμερα επρόκειτο να εγκατασταθούν στο ΓΛΚ τεχνικοί σύμβουλοι του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Η Αθήνα επιμένει ότι η έλευση τέτοιων τεχνικών ομάδων στη χώρα μας δεν έχει συμφωνηθεί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια θα γίνει εξ ολοκλήρου στις Βρυξέλλες και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα στέλνουν εκεί τα όποια στοιχεία ζητηθούν. Εφόσον προκύπτει ζήτημα διευκρινίσεων ή τα τεχνικά κλιμάκια θέλουν να δουν κάποια πράγματα λεπτομερέστερα, τότε, σύμφωνα πάντοτε με την εκδοχή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης που δίνει η Αθήνα, κάποιος χαμηλόβαθμος υπάλληλος ενός εκ των τριών «θεσμών» και ποτέ υπάλληλοι και των τριών θεσμών μαζί, θα έρχεται στην Αθήνα για να λάβει τις διευκρινίσεις που χρειάζονται και να τις μεταφέρει στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, από τις Βρυξέλλες εκπέμπεται το σταθερό μήνυμα ότι οι τεχνικές ομάδες θα έρθουν στην Αθήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές των πιστωτών, την Πέμπτη θα έρθει κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τη δημοσιονομική κατάσταση. Η φόρμουλα των παράλληλων διαδικασιών σε Αθήνα και Βρυξέλλες δημιουργεί αμφιβολίες σε Ευρωπαίους αξιωματούχους για το εάν και κατά πόσον μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Για την ανάγκη έλευσης στην Αθήνα των τεχνικών ομάδων από την πλευρά των «θεσμών» και από πολλούς αξιωματούχους προβάλλονται δύο επιχειρήματα: το πρώτο είναι θεσμικό – διαδικαστικό, ότι η τριπλή εκπροσώπηση των «θεσμών» δεν μπορεί να σπάσει και ένας υπάλληλος να αναλάβει να εκπροσωπήσει και τους τρεις ακόμα και σε διαδικασία συλλογής στοιχείων. Το δεύτερο και πιο σοβαρό, αφορά το γεγονός ότι τεχνικά κλιμάκια έχουν να επισκεφθούν τη χώρα μας εδώ και 9 μήνες, με αποτέλεσμα να είναι αυτή τη στιγμή εντελώς άγνωστη η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά ταμεία και ο όγκος δουλειάς που πρέπει να γίνει είναι πολύ μεγάλος. «Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ακόμα πρωτογενές πλεόνασμα, πόσο είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα ή κατά πόσον έχουν καταρρεύσει τα έσοδα», αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ», ενώ τονίζουν ότι πρέπει να ελέγξουν από κοντά την πορεία του προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή