Ανοικτό το δημοψήφισμα από κυβερνητικά στελέχη

Ανοικτό το δημοψήφισμα από κυβερνητικά στελέχη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του πλαισίου των επιλογών της διατηρεί η κυβέρνηση το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος, ενώ έμμεση αναφορά σε μια τέτοια επιλογή έκανε χθες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι, στην ομιλία του στον ΟΟΣΑ. «Θέλουμε την κοινωνία να συμμετάσχει στη συζήτηση για τους στόχους και τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής, έτσι ώστε οι στόχοι που επιδιώκονται και οι πολιτικές που εφαρμόζονται να αντικατοπτρίζουν πραγματικά το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίζεται ότι αντιμετωπίζονται όλες οι βασικές ανάγκες. Για όμοιους λόγους, δεν θεωρούμε ούτε το λαϊκό αίτημα για αίσθηση του ανήκειν ούτε την επιθυμία των ανθρώπων να έχουν κάποια μορφή ελέγχου σχετικά με τα θέματα που επηρεάζουν τη ζωή τους ως στοιχείο λαϊκισμού», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, προχώρησε τη σκέψη του λίγο περισσότερο, για να προσθέσει ότι «το μεγάλο πλεονέκτημα της ενσωμάτωσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας σε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης από την αρχή είναι ότι μεγιστοποιεί τη λαϊκή υποστήριξη για το σύνολο του πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια αυξημένη κατανόηση του σημείου αυτού».

Ανοιχτή την πιθανότητα να τεθεί σε δημοψήφισμα η συμφωνία που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους άφησε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος τόνισε (Mega) ότι «η συμφωνία που θα πετύχουμε με τους εταίρους μας θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού, κατ’ εμέ στο Κοινοβούλιο. Αλλά δεν θα ήταν αναγκαστικά κακή ιδέα να τεθεί και στην κρίση του ελληνικού λαού μέσα από ένα δημοψήφισμα, χωρίς να ανακοινώνω κάτι τέτοιο». Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος εφόσον «τεθούν διλήμματα» και η κυβέρνηση βρεθεί αντιμέτωπη με κάτι «που ξεφεύγει της δύναμης της λαϊκής εντολής που πήρε». Εσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα στο τραπέζι. «Αυτό είναι απολύτως σαφές», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «ο λαός μας είπε “όχι” Μνημόνιο».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σχετικά ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν δηλώσει πως επιθυμούν την ενίσχυση των διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας, όπως το δημοψήφισμα. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι η συζήτηση για προσφυγή ή όχι σε δημοψήφισμα θα γίνει εφόσον πρώτα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα επιτύχει η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή