Ισχυρή η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ

Ισχυρή η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέγγιχτος παραμένει ο σκληρός πυρήνας των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, όπως διαπιστώθηκε και χθες στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, με το προεδρείο της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee (AJC) και μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στη συνάντηση συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα που αφορούν τόσο την ελληνική όσο και την αμερικανική πλευρά. Ο κ. Καμμένος έχει ήδη κάνει σαφές ότι προσβλέπει στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ. Η ανάδειξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Αθήνα είχε, αρχικά, προξενήσει ανησυχία στο Τελ Αβίβ. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ καλλιεργείται η αίσθηση ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών μπορούν «να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν στο παλαιστινιακό» και να προχωρήσουν τις σχέσεις τους στα υπόλοιπα ζητήματα διμερούς συνεργασίας.

Ενδεικτικό για το ενδιαφέρον που δείχνει το Ισραήλ στη στρατηγική συνεργασία με την Αθήνα, είναι δημοσίευμα της εφημερίδας Jerusalem Post, η οποία φιλοξενεί εκτενείς δηλώσεις του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Αρ. Τζιαμπίρη, ο οποίος βρέθηκε στο πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν του Τελ Αβίβ, σ’ ένα επιστημονικό συμπόσιο για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις. Ο κ. Τζιαμπίρης αναφέρει ότι η σχέση των δύο χωρών είναι βασισμένη σε σαφώς καθορισμένα κοινά συμφέροντα, τα οποία δεν έχουν διαφοροποιηθεί, παρά την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα. Και απαριθμεί τρόπους με τους οποίους αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια το βάθος της σχέσης των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων, αναφέρει την αύξηση του αριθμού των τουριστών από το Ισραήλ στην Ελλάδα από περίπου 30.000 σε περισσότερους από 400.000 ανά έτος, την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας και τις συζητήσεις μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου για τη δημιουργία «ενεργειακού τριγώνου» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή