Νέα πεδία αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα πεδία αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης να απαιτούν την αμέριστη προσήλωση του Αλ. Τσίπρα, ωστόσο τα μέτωπα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν ησυχάζουν. Ενα νέο πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης εκδηλώθηκε χθες, με επίκεντρο τη συνέντευξη του κ. Κ. Λαπαβίτσα στη γερμανική Bild, με την οποία επανήλθε στη θέση του για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Παράλληλα, κι ενώ η κυβέρνηση πασχίζει να πείσει τους πολίτες ότι οι τράπεζες και οι καταθέσεις είναι εγγυημένες, ο κ. Λαπαβίτσας, σε δηλώσεις του στο αριστερό αμερικανικό περιοδικό Jacobin, μίλησε για ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων και για χορήγηση δελτίων για τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος τόνισε (Mega) ότι «το να υπογράφει κανείς ότι τον δεσμεύει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αφού εκλεγεί να βάζει στην άκρη το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να προβάλλει την προσωπική του άποψη, που είναι αντίθετη με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν βοηθάει». Ο γραμματέας της Κ.Ο., Χρ. Μαντάς, δήλωσε (Ρ/Σ ΒΗΜΑ) ότι οι απόψεις του κ. Λαπαβίτσα δεν είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα παράλληλο επίπεδο, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου συνεχίζει τις προσωπικές κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα. Για σήμερα έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για τη συγκρότηση Επιτροπής του Κοινοβουλίου για τον Λογιστικό Ελεγχο του Χρέους, με τη συμμετοχή της ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα και του Eric Toussaint, «ειδικού επιστήμονα για θέματα επονείδιστου και παράνομου χρέους». Η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της εν λόγω επιτροπής είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όταν εξαγγέλθηκε από την κ. Κωνσταντοπούλου, καθώς δεν έχει προηγηθεί σχετική συζήτηση και απόφαση στα κομματικά όργανα.

Στη Βουλή εκκολάπτεται ένα ακόμη εσωκομματικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκκρεμεί η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, που θα έρθει με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται πως περί τους 10 βουλευτές θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν μία τέτοια πρόταση και ανάμεσά τους τοποθετείται και ο Αλ. Μητρόπουλος.

Παράλληλα, ο Παν. Λαφαζάνης τοποθέτησε ως γ.γ. Βιομηχανίας τον συνεργάτη του κ. Γ. Τόλιο, ο οποίος προεκλογικά είχε ξεσηκώσει θύελλα, με τη δήλωση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων των δανείων.

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκαλεί το άρθρο 24, παράγραφος 2, του ν/σ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με το οποίο απορροφάται από το ΤΑΙΠΕΔ η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.). Με αρθρογραφία τους στον ιστότοπο iskra.gr, δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ακ. Μπαδογιάννης και Ελένη Πορτάλιου, ζητούν την απόσυρση της διάταξης, καθώς, όπως επισημαίνουν, με αυτή μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ σχεδόν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί για κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή