Αντιπαράθεση μεταξύ Μαξίμου – Ν.Δ. για τα δημοσιονομικά

Αντιπαράθεση μεταξύ Μαξίμου – Ν.Δ. για τα δημοσιονομικά

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση εκδηλώθηκε, χθες, με επίκεντρο τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, περιγράφοντας την κατάσταση που η σημερινή κυβέρνηση «κληρονόμησε» στο δημοσιονομικό επίπεδο, έκαναν λόγο για σχέδιο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ «για τη δημοσιονομική και πιστωτική ασφυξία της νέας κυβέρνησης». Σε αυτό το σχέδιο, οι κυβερνητικές πηγές εντάσσουν την εκτίναξη στην υστέρηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο του 2014 στα 3,5 δισ. ευρώ έναντι του προβλεπόμενου στόχου, ενώ τον Νοέμβριο, ένα μήνα νωρίτερα, η υστέρηση αυτή ήταν μόλις στα 920 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, κατηγορούν τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για υπερδανεισμό μέσω repos, ο οποίος, ενώ η αρχική συμφωνία ήταν να μην ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, έφτασε στο τέλος του 2014 τα 8,6 δισ. ευρώ.

Η Ν.Δ. απάντησε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ψεύδεται και τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ήταν απολύτως εφικτή τον Νοέμβριο του 2014. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, την υστέρηση εσόδων του Νοεμβρίου η κυβέρνηση είχε καταφέρει να υπερκαλύψει με μείωση δαπανών κατά 1 δισ. ευρώ. Αναφορικά με την εκτίναξη της υστέρησης στα 3,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, η Ν.Δ. αναφέρει ότι η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει σε αυτό το ποσό και τα 1,9 δισ. ευρώ κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και επιρρίπτει στη σημερινή κυβέρνηση την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας που θα επέτρεπε την είσπραξη αυτών των χρημάτων.

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, κατηγορεί την κυβέρνηση για «κατάφωρη προσβολή της κοινής λογικής», λέγοντας ότι «ή δεν καταλαβαίνει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή