ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Βαρουφάκης: Δεν ζητάμε χρήματα, ζητάμε αλλαγή σχεδίου

g-varoyfakis-den-zitame-chrimata-zitame-allagi-schedioy-2073586

«Η ευρωζώνη σχεδιάστηκε με λάθος τρόπο και πλέον ξεκινάμε την επανασχεδίασή της με τον σωστό», ανέφερε σε δηλώσεις του στην Ιταλική τηλεόραση ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στο πλαίσιο της παρουσίας του στο φόρουμ του Κόμο, τονίζοντας πως για την κρίση στην Ευρώπη δεν φταίνε ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι χώρες ούτε οι θεσμοί, αλλά η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

«Για την ευρωπαϊκή κρίση ευθύνεται η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Δεν φταίνε ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι χώρες, ούτε οι θεσμοί. Σχεδιάστηκε με λάθος τρόπο η ευρωζώνη, αλλά τώρα ξαναρχίσαμε να την σχεδιάζουμε με σωστό τρόπο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής που παραχώρησε στην ιταλική τηλεόραση.

Οι δηλώσεις έγιναν στην εκπομπή Di Martedi του ιταλικού ιδιωτικού καναλιού La7 στο πλαίσιο της παρουσίας του στο οικονομικό Φόρουμ του Κόμο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεχίζει να ζητά χρήματα, αλλά ζητά «μια πιο ορθολογική αναβάθμιση του μακροοικονομικού προγράμματος όλης της Ευρώπης και ιδίως της Ελλάδας».

«Τα χρήματα, ασφαλώς, είναι μέρος του αιτήματος αυτού, αλλά δεν είναι το παν. Όπως τραγουδούσαν οι Beatles ‘το χρήμα δεν μπορεί να μου αγοράσει την αγάπη’», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε πως δεν προτιμά κάποιον εταίρο σε βάρος κάποιου άλλου. «Κάθε περιοχή της Ευρώπης είναι σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σπίτι μας», ανέφερε.

Τέλος, ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο της εκπομπής «αν υπάρχει ένας Ιταλός Βαρουφάκης», ο Έλληνας υπουργός σημείωσε «κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός. Δεν υπάρχουν αντίγραφα κανενός».