Μέρκελ: Δεν περιμένω λύση ούτε σήμερα, ούτε την Δευτέρα

Μέρκελ: Δεν περιμένω λύση ούτε σήμερα, ούτε την Δευτέρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν περιμένει να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ούτε στην επταμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά ούτε την Δευτέρα, στην κατ' ιδίαν συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.

«Προσκάλεσα τον κ. Τσίπρα την Δευτέρα στο Βερολίνο και είμαι ανυπόμονη να τον συναντήσω», δήλωσε η κα. Μέρκελ. «Θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε εκτενώς και πιθανόν και να διαφωνήσουμε κι από κοντά…» Η τελευταία δήλωση της καγκελαρίου έγινε δεκτή με γέλια απο τους γερμανούς βουλευτές.

 Στην Ελλάδα «μένει ακόμη να διανύσει έναν πολύ δύσκολο δρόμο» δήλωσε η κα. Άγγελα Μέρκελ και επανέλαβε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τη βοήθεια που της δίδεται ως υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε δε ότι δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις ούτε κατά την αποψινή συνάντηση στις Βρυξέλλες ούτε κατά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο, καθώς δεν μπορεί να υποκατασταθεί το Eurogroup και η συμφωνία που έχει συναφθεί εκεί.

Η καγκελάριος επισήμανε ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το να αφήσει πίσω της την κρίση και μένει ακόμη να διανύσει έναν πολύ δύσκολο δρόμο. «Είναι και σήμερα εξίσου ξεκάθαρο όπως το 2010, όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι έδωσαν στην Ελλάδα με μια μεγάλη πολιτική και οικονομική προσπάθεια το πρώτο πακέτο βοήθειας, μόνο με μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί. Μόνο με αυτή την κοινή προσπάθεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ίδιας ελληνικής προσπάθειας. Μόνο με το να βοηθήσει η μια πλευρά και η άλλη πλευρά να αντιληφθεί αυτήν τη βοήθεια ως υποχρέωση. Ως υποχρέωση να τακτοποιήσει τον προϋπολογισμό της, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να εργαστεί στην κατεύθυνση ώστε κάποια μέρα να μην χρειάζεται πλέον βοήθεια. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει. Με το να κάνεις συμφωνίες και όλοι να τις τηρούν» τόνισε η κ. Μέρκελ και επανέλαβε ότι «αν καταστραφεί το ευρώ, θα καταστραφεί και η Ευρώπη» καθώς, όπως είπε, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα. «Είναι μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η πιο ισχυρή έκφραση της βούλησής μας να ενώσουμε ειρηνικά τους λαούς της Ευρώπης» σημείωσε και κατέληξε αναφέροντας ότι η Ευρώπη κατάφερε από μια ήπειρος του πολέμου να εξελιχθεί σε ενωμένη Ευρώπη και αυτό επιτεύχθηκε «με δημιουργικότητα και τήρηση των συμφωνιών, κατανόηση και προθυμία για συμβιβασμούς».

Η αποψινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί κατόπιν ελληνικού αιτήματος, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, είναι καθοριστική για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα. Και οι δύο πλευρές -Αθήνα και εταίροι- εμφανίζονται έως την τελευταία στιγμή να εμμένουν στις θέσεις τους, χωρίς διάθεση υποχωρήσεων.

Σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία αφορούσε την Ελλάδα και την αποψινή συνάντηση. Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στις Βρυξέλλες -όπου θα συνοδεύεται από τον κ. Γ. Δραγασάκη και όχι τον κ. Γ. Βαρουφάκη που έχει ανοίξει πολλά «μέτωπα» με τους εταίρους- επιδιώκοντας χρηματοδοτική ανάσα και έναν σαφή «οδικό χάρτη», έχοντας, ωστόσο, διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μέτρα λιτότητας. Παράλληλα, δε, ενόψει της συνάντησης με την κ. Μέρκελ, τη Δευτέρα, από την Κυριακή μεταβαίνει στο Βερολίνο ο κ. Ν. Κοτζιάς.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή