Η έκθεση της τρόικας στις 10/12 και τα ισοδύναμα μέτρα

Η έκθεση της τρόικας στις 10/12 και τα ισοδύναμα μέτρα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναφορά σε κείμενο της 10ης Δεκεμβρίου του 2014 το οποίο περιγράφει τα μέτρα που πρέπει να προωθήσει η Αθήνα, έκανε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Αγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για την τελευταία έκθεση της τρόικας που είχε καταρτιστεί για να αποσταλεί στα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης (μεταξύ αυτών και της Γερμανίας), τα οποία θα έπρεπε να εγκρίνουν την παράταση του Μνημονίου κατά 2 μήνες. Δηλαδή, την παράταση που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου του 2015.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε χθες ότι το έγγραφο αυτό –έκτασης 3 σελίδων– αναφέρει «τι πρέπει να γίνει» και βέβαια εντάσσεται στο πλαίσιο του τελευταίου ελέγχου της τρόικας. Μάλιστα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντικαταστήσει μέρος των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο έγγραφο, υπό την προϋπόθεση ότι θα υιοθετηθούν ισοδύναμα μέτρα. Σε εκείνη την έκθεση της τρόικας, αναφέρονταν οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν σε 15 διαφορετικούς τομείς. Μεταξύ άλλων, επισημαινόταν:

1. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016, μέσω της λήψης μέτρων φέτος, όπως η αύξηση συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% έως 13%, η μείωση ή και κατάργηση μη μισθολογικών παροχών, η μείωση των ανώτατων ορίων δαπανών κ.λπ.

2. Δημιουργία οργανισμού φορολογικής διοίκησης που θα είναι ανεξάρτητος από το υπουργείο Οικονομικών. 

3. Προώθηση των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, περιορισμός των δαπανών, καθώς και άμεση συνάρτηση μεταξύ εισφορών και παροχών για όλα τα ταμεία.

4. Μεταρρύθμιση του καθεστώτος ΦΠΑ.

5. Δημιουργία ενός νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα και εξορθολογισμός των μη μισθολογικών παροχών.

6. Αλλαγές στο δικαστικό σύστημα.

7. Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

8. Παρεμβάσεις για τον ανταγωνισμό, τα τέλη υπέρ τρίτων και στα κλειστά επαγγέλματα.

9. Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ, 2 συμφωνίες παραχώρησης λιμένων, δεσμευτικές προσφορές για τους σιδηροδρόμους και μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή