FT: H πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το Grexit πιο κοντά

FT: H πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το Grexit πιο κοντά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, το οποίο χαρακτηρίζει την Αθήνα ως «αναξιόπιστο διαπραγματευτή» και υπογραμμίζει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει τις πολιτικές του κατευθύνσεις, τότε η χώρας μας θα οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης.

Όπως τονίζεται από τους FT, «παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν δημοσίως πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα, κάθε μέρα που περνά χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, ο φόβος της εξόδου ολοένα και μεγαλώνει».

«Μετά από ακόμη μια Σύνοδο στην οποία δεν υπήρξε συμφωνία, αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι, ανεξάρτητα από τις ευθύνες των δανειστών, οι ελληνικές αρχές αποδεικνύονται ιδιαίτερα αναξιόπιστοι διαπραγματευτές», σημειώνει το άρθρο και συνεχίζει:

«Από τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, οι πτυχές της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους ήταν ξεκάθαρες: Σε αντάλλαγμα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της, η Αθήνα θα έπαιρνε πιο χαλαρούς δημοσιονομικούς στόχους και επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος, ενώ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, η ΕΚΤ θα κρατούσε ζωντανή την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες».

Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, παρότι έχουν περάσει ήδη περίπου δύο μήνες από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπραγματευτές εξακολουθούν να απέχουν πολύ από μια λύση.

Μάλιστα, στο άρθρο, ασκείται αυστηρή κριτική και προσωπικά κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος παρουσιάζεται ως «εξαιρετικός στην αυτοπροβολή, αλλά αναξιόπιστος συνομιλητής».

Όπως τονίζεται, κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος πρότεινε για να προχωρήσουν οι συζητήσεις, όπως η επιστράτευση τουριστών ως μυστικών επιθεωρητών κατά της φοροδιαφυγής, βρίσκονται στα όρια του εκκεντρικού. Έτσι, συνεχίζει ο συντάκτης, λίγη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, πολλές φορές αναγκάζονται να τον παρακάμψουν και να μιλήσουν απευθείας στον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, αναφέρουν οι FT, δυσαρεστημένοι με την Αθήνα δεν εμφανίζονται μόνο όσοι έχουν επιδείξει σκληρή στάση στο ελληνικό ζήτημα, όπως ο Σόιμπλε και ο Ντάισελμπλουλμ, αλλά και παράγοντες που θεωρούνται σύμμαχοι της Ελλάδας, όπως ο Επίτροπος επί των οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Αλλωστε, όπως επισημαίνεται, η Κομισιόν όχι μόνο βλέπει την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ανεπίσημα έγγραφα ως διαπραγματευτικά όπλα, αλλά έχει απογοητευτεί από την στάση της Αθήνας να μην συμβουλεύεται την Επιτροπή, πριν εξαγγείλει νέα νομοσχέδια.

Κλείνοντας, το άρθρο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς παρότι υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενο Grexit δεν αποτελεί λύση, η καθυστέρηση στην εξεύρεση μιας ουσιαστικής συμφωνίας το κρατά στη ζωή σαν σενάριο.

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν στο τραπέζι, καθώς δεν θα φέρει λύσεις στα προβλήματα. Ωστόσο, με κάθε αλλαγή κατεύθυνσης και πράξεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, ολοένα και περισσότερες καταθέσεις φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες, φέρνοντας την έξοδο που όλοι θέλουν να εμποδίσουν, ένα βήμα πιο κοντά», καταλήγουν οι FT.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή